mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Filarioza si infectii inrudite (loiaza, oncocercoza si dracunculiaza)
Index » Boli infectioase » Filarioza si infectii inrudite (loiaza, oncocercoza si dracunculiaza)
» Oncocercoza

Oncocercoza







Oncocercoza ("cecitatea riverana\") este cauzata de nematodul filarial Onchocerca vollus, care afecteaza circa 13 milioane de persoane. Majoritatea persoanelor infectate cu O. vollus locuiesc in regiunea ecuatoriala africana, extinzandu-se de la coasta atlantica la coasta Marii Rosii. Aproximativ 70.000 de persoane sunt infectate in Guatemala si Mexic, cu mici focare in Venezuela, Columbia, Brazilia, Ecuador, Yemen si Arabia Saudita. Oncocercoza reprezinta a doua cauza de cecitate de etiologie infectioasa in lume.
ETIOLOGIE SI EPIDEMIOLOGIE Infectia la oameni incepe prin depunerea larvelor infectante in tegument prin intepatura unei muste negre infectate. Din larvele infectante rezulta adultii, care sunt gasiti tipic in nodulii subcutanati. Dupa o perioada de 7 luni pana la 3 ani de la momentul infectarii, femela purtatoare elibereaza microfilariile, care migreaza din nodul si, strabatand tesuturile, se concentreaza in derm. Infectia este transmisa altei persoane atunci cand musca femela ingera micro filarii din pielea gazdei, microfilarii care devin apoi larve infectante. Dimensiunile femelei si ale masculului adult de O. vollus sunt de aproximativ 40-60 cm, respectiv, 3-6 cm lungime. Durata de viata a adultului poate ajunge pana la 18 ani, cu o medie de aproximativ 9 ani. Deoarece musca vectoare isi are habitatul de-a lungul cursurilor raurilor repezi si torentelor de apa, restrangandu-si zborul pe o arie de cativa kilometri in cadrul acestei zone, atat intepatura cat si transmiterea bolii sunt extrem de intense in aceste locuri.


ANATOMIE PATOLOGICA Oncocercoza afecteaza in primul rand pielea, ochii si ganglionii limfatici. Spre deosebire de filariile limfatice, leziunile din oncocercoza sunt provocate de microfilarii, si nu de adulti. In piele modificarile inflamatorii sunt moderate sau cronice si se pot finaliza cu pierderea elasticitatii fibrelor, atrofie si fibroza. Nodulii subcutanati, numiti oncocercomata, sunt formati in primul rand din tesuturi fibroase ce inconjoara viermele adult, adesea cu un inel periferic de celule inflamatorii. La nivelul ochiului, neovascularizatia si cicatrizarea corneei duc la opacitati corneene si orbire. Inflamatia din camera anterioara si posterioara a globului ocular poate conduce frecvent la uveita anterioara, corioretinita si atrofie optica. Opacitatile punctiforme sunt datorate unei reactii inflamatorii ce inconjoara microfilariile moarte sau pe cale de distrugere; multe alte manifestari ale oncocercozei sunt inca neclare.
CARACTERISTICI CLINICE Tegumentele Pruritul si eruptia sunt cele mai frecvente manifestari ale oncocercozei. Pruritul poate fi extrem de suparator; rash-ul este in mod caracteristic o eruptie papulara care este mai degraba generalizata decat localizata la o anumita zona a corpului. Infectia de lunga durata are ca rezultat ridarea exagerata si prematura a pielii, pierderea elasticitatii fibrelor si atrofia epidermului, ceea ce poate duce la hipotonicitatea pielii in exces si la hipo- sau hiperpigmentare. Dermatita eczematiforma localizata poate determina modificari hiperkerotozice, pigmentare si descuamari. Asemenea leziuni sunt deseori observate la nivelul extremitatilor inferioare, dar pot avea si o distributie mult mai extinsa.
Oncocercomata Acesti noduli subcutanati, care pot fi palpabili si/sau vizibili, contin viermele adult. La pacientii africani, sunt localizati la nivelul coccisului si sacrului, la nivelul trohanterului femural, al crestei iliace antero-laterale si al altor proeminente osoase. La pacientii latino-americani, nodulii subcutanati se gasesc preferential in partea superioara a corpului, in particular la nivelul capului, gatului si umerilor. Nodulii au dimensiuni variabile si - in mod caracteristic -sunt fermi si nu sunt durerosi. Se apreciaza ca pentru fiecare nodul palpabil exista alti patru noduli nepalpabili profunzi.
Tesutul ocular Diminuarea acuitatii vizuale este cea mai grava complicatie a oncocercozei si afecteaza de obicei doar acele persoane cu infectie moderata sau masiva. Leziunile pot fi prezente in orice zona a globului ocular. Cea mai obisnuita modificare precoce este conjunctivita cu fotofobie. La nivelul corneei, keratita punctiforma - reactie inflamatorie acuta ce inconjoara microfilariile muribunde si manifestata sub forma unor opacitati asemanatoare "fulgilor de zapada\" - este frecvent intalnita la persoanele mai tinere si se remite fara complicatii aparente. Keratita sclerozanta apare la aproximativ 5% din persoanele infectate cu tulpini din savana si la 1% din cei infectati cu tulpini din padure, reprezentand cauza principala a orbirii prin oncocercoza din Africa. Uveita anterioara si iridociclita apar la circa 5% din persoanele infectate din Africa, in America Latina, complicatiile regiunii uveale anterioare (deformarile pupilare) pot cauza glaucom secundar. Leziunile corioretiniene caracteristice se dezvolta ca rezultat al atrofiei si hiperpigmentatiei epiteliului pigmentar retinian si coriopapilar. Pot aparea ingustarea campului vizual si atrofie optica franca.
Ganglioni limfatici Este frecvent intalnita o adenopatie usoara pana la moderata, mai ales in regiunea femurala si inghinala, unde marirea ganglionilor depinde de gravitatie ("regiune inghinala spanzurata\") si poate predispune la formarea herniilor inghinale si femurale.


Manifestari sistemice La pacientii cu infectii masive poate aparea casexia, cu pierdere de tesut adipos si de masa musculara. Rata mortalitatii creste de trei-patru ori in randul adultilor care orbesc.
DIAGNOSTIC Diagnosticul de certitudine depinde de identificarea viermelui adult intr-un nodul cutanat excizat sau, mult mai obisnuit, pe identificarea microfilariilor intr-un fragment de piele. Fragmentele de piele se obtin cel mai bine printr-o prelevare sclero-corneala care recolteaza probe de tesut cutanat fara sange, ce se intind pana imediat sub epiderm, fie prin ciupire, fie prin ridicarea pielii cu un ac si excizia unui fragment mic (1-3 mm), cu un scalpel steril. Tesutul biopsiat este incubat intr-un mediu de cultura tisular sau in solutie salina, pe o lama de sticla sau intr-o placa de microtitrare plata. Dupa o incubatie de 2-4 ore (in infectiile usoare se lasa la incubat peste noapte) se examineaza microscopic larvele migrate din fragmentul cutanat.

TRATAMENT
Obiectivele majore ale terapiei sunt acelea de prevenire a aparitiei leziunilor ireversibile si de ameliorare a simptomelor. Excizia chirurgicala a nodulilor este recomandata atunci cand acestia sunt localizati la nivelul capului, datorita proximitatii viermilor adulti - producatori de micro filarii - fata de globul ocular, dar chimioterapia ramane pe primul loc in cadrul tratamentului. Ivermectina, o lactona macrociclica semisintetica, activa fata de micro filarii, este medicamentul de electie in oncocercoza. Se administreaza oral in doza unica de 150 [ig/kg, anual sau la sase luni. Reactiile adverse in urma tratamentului sunt foarte reduse sau chiar pot lipsi la cei mai multi pacienti. Pruritul, edemul cutanat si/sau rash-ul maculopapular apar aproximativ la 1-l0% din cei tratati. Tratamentul este contraindicat la gravide, femei care alapteaza, in afectiunile sistemului nervos central care pot favoriza penetrarea ivermectinei in SNC (de exemplu meningita) si la copin sub 5 ani. Desi tratamentul cu ivermectina duce la o marcata reducere a densitatii microfilariilor, efectele acestuia dureaza doar 6 luni. Suramina, un agent macrofilaricid eficient, dar potential toxic, este recomandat doar daca este necesara cura totala. Datorita nefrotoxicitatii medicamentului, functia renala trebuie monitorizata indeaproape in timpul tratamentului.

PROFILAXIE Controlul vectorilor a fost util in zonele inalt endemice, cu locuri de reproducere ale vectorului accesibile pulverizarii de insecticide, dar majoritatea zonelor endemice pentru oncocercoza nu se preteaza la acest tip de control. In timp ce persoanele care muncesc in zonele infestate cu muste pot micsora numarul de intepaturi prin purtarea echipamentelor de protectie, aceasta masura nu este posibila pentru marea majoritate a locuitorilor din focarele endemice. Nu a fost gasit nici un medicament care sa previna infectia cu O. vollus.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai