mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Filarioza si infectii inrudite (loiaza, oncocercoza si dracunculiaza)
Index » Boli infectioase » Filarioza si infectii inrudite (loiaza, oncocercoza si dracunculiaza)
» Loiaza

Loiaza







ETIOLOGIE SI EPIDEMIOLOGIE Loiaza este produsa de Loa loa (viermele ocular african), prezent in padurile umede ale Africii Centrale si de Vest. Parazitii adulti (femela avand 50-70 mm lungime si 0,5 mm latime, iar masculul, 25-35 mm lungime si 0,25 mm latime) traiesc in tesutul subcutanat; microfilariile circula in sange cu o periodicitate diurna ce prezinta un varf intre ora 12:00 la amiaza si ora 2:00 pm.
CARACTERISTICI CLINICE Manifestarile la persoanele nati din zonele endemice pot diferi de cele prezente la rezidentii temporari sau la calatori. In randul populatiei indigene, loiaza este adesea o infectie asimptomatica cu microfi-laremie. Infectia poate fi recunoscuta doar dupa migrarea subconjunctivala a viermelui adult (asa-numitul vierme ocular), sau se poate manifesta ca tumefactii episodice Calabar, angio-edem localizat cu caracter trecator si eritem la nilul extremitatilor, si - mai rar - in alte parti ale corpului. Nefropatia, encefalopatia si cardiomiopatia sunt rare. La cei care nu locuiesc in zonele endemice predomina simptomele alergice. Episoadele de edem Calabar tind sa fie mult mai frecnte si mai debilitante; microfilaremia este rara, iar cresterea eozinofiliei si a nilurilor anticorpilor antifilarici este caracteristica.


ANATOMIE PATOLOGICA Patogenia manifestarilor clinice este foarte putin cunoscuta. Se crede ca edemul Calabar este dat de o reactie de hipersensibilitate fata de viermele adult.
DIAGNOSTIC Diagnosticul de certitudine necesita detectarea microfilariilor in sangele periferic sau izolarea viermelui adult de la nilul ochiului ori in urma unei biopsii subcutanate pe locul unei tumefactii dezvoltate dupa tratament. in practica, diagnosticul se bazeaza adesea pe anamneza si prezentarea clinica, pe eozinofilia sanguina, pe cresterea nilurilor anticorpilor antifilarici, mai ales la calatorii in regiunile endemice, care de obicei au nil scazut al filariilor. Alte rezultate clinice la cei din urma includ hipergamaglobulinemia, cresterea nilului IgE seric, cresterea numarului de leucocite si eozinofile.


TRATAMENT

DEC (8-l0 mg/kg pe zi, timp de 21 zile) este eficace atat asupra parazitilor adulti, cat si asupra microfilariilor de Loa loa, dar frecnt sunt necesare cure multiple inainte de remi-siunea completa a bolii. in cazul unei microfilaremii masi, in cursul tratamentului pot aparea diferite reactii alergice sau inflamatorii, ca si implicarea SNC, cu coma si encefalita. Infectiile masi necesita un tratament initial cu doze mici de DEC (0,5 mg/kg pe zi) si glucocorticoizi (40 - 60 mg de prednison pe zi). Daca nu apar efecte adrse ca urmare a tratamentului antifilaric, prednisonul poate fi rapid redus, iar doza de DEC se mareste gradat cu 4-8 mg/kg pe zi.


Albendazolul si irmectina (desi neaprobate de FDA) s-au dodit eficiente in reducerea incarcaturii microfilariale. DEC (300 mg saptamanal) reprezinta un regim profilactic eficient pentru loiaza.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai