mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Enterovirusuri si retrovirusuri
Index » Boli infectioase » Enterovirusuri si retrovirusuri
» Rujeola

Rujeola







DEFINITIE
Pojarul (rujeola) este o boala respiratorie acuta eruptiva, cu grad ridicat de contagiozitate, care prezinta un lou clinic specific si un enantem patognomonic. in 1963, in Statele Unite si in alte tari, a devenit disponibil un vaccin viu atenuat impotriva rujeolei care a avut succes, iar rujeola este acum o boala neobisnuita in cele mai multe dintre tarile dezvoltate, unde acest vaccin este utilizat pe scara larga. Totusi, rujeola continua sa apara sporadic in Statele Unite in mici epidemii, iar epidemiile majore ce apar in tarile in curs de dezvoltare fac din aceasta boala o cauza persistenta de morbiditate si mortalitate in randul copiilor.
AGENT ETIOLOGIC Virusul rujeolic este un membru al genului Morbillivirus si al familiei Paramyxoviridae. El este inrudit indeaproape cu virusurile care determina rapciuga canina si porcina si peste des petits ruminants (pesta micilor rumegatoare) a caprelor si oilor. Exista un singur tip antigenic, iar genomul a fost impartit pe secvente. Virionii rujeolici sunt structuri sferice pleomorfe, avand un diametru de 100 pana la 250 nm si constand in sase proteine. Capsida interna este compusa dintr-un helix spiralat de ARN si trei proteine, iar anvelopa externa consta intr-o matrice proteica ce poarta doua tipuri de proiectii glicoproteice scurte de suprafata sau peplomeri. Un peplomer este o hemaglutinina (H) conica iar celalalt este o proteina de fuziune (F) in forma de haltera.


EPIDEMIOLOGIE Rujeola are o distributie mondiala; omul este singura gazda naturala, desi alte primate pot fi infectate experimental. in timpul erei prevaccinale in Statele Unite, epidemiile de rujeola apareau la fiecare 2 pana la 5 ani, iarna si primavara. intr-un an epidemic, erau raportate aproximatijumatate de milion de cazuri de rujeola; 99% din adulti aveau do serologice ale unei infectii rujeolice anterioare. Dupa ce vaccinul viu atenuat a devenit disponibil, numarul cazurilor de rujeola raportate Centrelor de Control si Prevenire ale Bolilor (CDC) a scazut, atingand in 1983 cota minima de 1497 de cazuri. Mai recent, dupa o crestere la mai mult de 27 000 cazuri (cu 89 de decese) in 1990, boala a fost inca o data adusa sub control (cu doar 312 cazuri raportate la CDC in 1993), in parte prin administrarea in mod curent a doua doze de vaccin. Cel dintai motipentru reemergenta rujeolei a fost abandonarea imunizarii sugarilor si a copiilor mici, in special in zonele urbane. Lipsa vaccinarii primare (documentata la aproximati5% din indivizi) si lipsa vaccinarii secundare sau imunitatea scazuta sunt responsabile pentru unele cazuri. in ultimii ani, majoritatea cazurilor de rujeola au implicat copii prescolari. Cea mai inalta mortalitate este in randul copiilor cu varste de pana la 2 ani si in randul adultilor. Pacientii cu imunitatea mediata celular alterata prezinta un risc deosebit de inalt pentru o forma de rujeola severa sau chiar fatala. Rata mortalitatii asociata rujeolei in Statele Unite este de aproximati0,3%; in tarile in curs de dezvoltare, mortalitatea depaseste frecvent 1% iar uneori ajunge la 10%.
Virusul rujeolic este transmis prin secretii respiratorii, predominant prin intermediul expunerii la aerosoli, dar si prin contactul direct cu picaturi mai mari. Pacientii sunt contagiosi incepand cu una sau doua zile inaintea aparitiei simptomelor si pana in a patra zi dupa aparitia eruptiei. Infectio-zitatea atinge maximul in timpul fazei prodromale. Intervalele medii de la infectare pana la debutul simptomelor si pana la aparitia eruptiei sunt de 10 si respecti14 zile.
PATOGENEZA SI HISTOPATOLOGIE Virusul rujeolic invadeaza epiteliul respirator si se raspandeste pe calea torentului sanguin catre sistemul reticuloendotelial, de unde infecteaza toate tipurile de celule albe sanguine, prin intermediul acestora determinand infectarea pielii, a tractului respirator si a altor organe. Se dezvolta atat o viremie cat si o viurie. Celulele gigante multinucleate cu corpi de incluziune in nucleu si in citoplasma (celulele Warthin-Finkeldey) se gasesc in tesutul respirator si limfoid si sunt patognomonice pentru rujeola. Invazia directa a limfocitelor T poate avea un rol in depresia temporara a imunitatii celulare care insoteste si urmeaza tranzitor rujeola. Infectia intregului tract respirator este raspunzatoare de pneumonia si tusea convulsiva" class="alin2">tusea si coriza caracteristice din rujeola si de manifestarile mai putin frecvente de crup, bronsiolita si pneumonie. Lezarea generalizata a tractului respirator, cu pierderea in consecinta a cililor, predispune la infectii bacteriene secundare, precum pneumonia si otita medie.
Anticorpii specifici nu sunt detecili inainte de aparitia eruptiei. Imunitatea celulara (constand in celule T citotoxice si posibil din celule natural-killer) joaca un rol important in apararea gazdei, iar pacientii ce prezinta deficiente ale imunitatii celulare au un risc crescut pentru forme severe de rujeola. Copin cu o agamaglobulinemie izolata nu prezinta un risc crescut. Reactiile imune la virus in celulele endoteliale ale capilarelor dermului joaca un rol substantial atat in dezvoltarea petelor Koplik (enantemul patognomonic), cat si in cea a eruptiei; la gazdele imunodeficiente, rujeola poate fi severa, in ciuda absentei acestor manifestari. S-a demonstrat existenta antigenelor rujeolice in pielea implicata in timpul stadiilor incipiente ale bolii.
Modificarile histopatologice in encefalita rujeolica includ hemoragia focala, congestii si demielinizarea perivasculara. Virusul rujeolic este rareori izolat din lichidul cefalorahidian (LCR) in cazuri de encefalita, probabil datorita interactiunii celulelor infectate cu virus cu factorii celulari imuni locali.


MANIFESTARI CLINICE

Rujeola incepe cu prodrom respirator, stare generala proasta de 2 pana la 4 zile, tuse, coriza, conjunctivita cu secretie lacrimala, secretii nazale si febra crescuta (cu temperaturi de pana la 40,6°C-l05°F - probabil reflectand viremia secundara). in acest stadiu al bolii, in care nu s-a manifestat inca eruptia, poate fi suspectata gripa. Chiar inainte de aparitia eruptiei, petele Koplik apar ca niste pete alb-albastrui de la 1 la 2 mm, pe un fond rosu aprins. Fara o iluminare adecvata pentru examinare, acestea pot fi trecute cu vederea. Petele Koplik sunt localizate in mod specific pe mucoasa bucala, de-a lungul zonei molarilor II si pot fi extensive; ele nu sunt asociate cu nici o alta boala infectioasa. Petele descresc dupa instalarea eruptiei si curand dispar. intreaga mucoasa bucala si mucoasa labiala interna pot fi inflamate, iar buzele pot fi inrosite.


Eruptia caracteristica eritematoasa nepruriginoasa, maculo-papulara a rujeolei incepe pe linia de insertie a parului si in spatele urechilor, se intinde in jos catre trunchi si membre, tinzand sa includa palmele si talpile, iar adesea, devine confluenta. in acest moment, pacientul se afla in cel mai sever punct al bolii. Cam in a patra zi, eruptia incepe sa dispara, in ordinea in care a aparut. Decolorarea maronie a pielii si descuamarea pot aparea mai tarziu. De obicei febra dispare la 4 sau 5 zile dupa instalarea eruptiei; febra prelungita sugereaza o complicatie a rujeolei. Limfadenopatia, diareea, voma si splenomegalia sunt trasaturi frecvente. Radiografia toracica poate prezenta anomalii, chiar si in rujeola necomplicata, datorita tendintei acestui virus de a invada tractul respirator, intreaga boala dureaza de obicei cam 10 zile. Boala tinde sa fie mai severa la adulti decat la copii, cu febra mai mare, eruptie mai pronuntata si o incidenta crescuta a complicatiilor.
Formele usoare ale bolii, cu simptome mai putin intense si cu eruptie blanda, denumite rujeole mitigate, pot aparea la indivizi cu imunizare partiala preexistenta indusa prin vaccinarea activa sau pasiva. Acesti pacienti includ copin cu varste sub un an, care retin o oarecare proportie de anticorpi materni dobanditi pasiv. Ocazional, indivizii cu un istoric de imunizare pot dezvolta rujeola mitigata.

COMPLICATII
Complicatiile rujeolei pot fi impartite conventional in trei grupe, in functie de zonele implicate: tractul respirator, sistemul nervos central (SNC) si tractul gastrointestinal. Afectarea tractului respirator, manifestata ca laringita, crup sau bronsita, apare in majoritatea cazurilor de rujeola necomplicata. La copin mici, otita medie este cea mai comuna complicatie. Pneumonia este un motifrecvent de spitalizare, in special la adulti. Pneumonia este de origine virala in majoritatea cazurilor, dar si infectia bacteriana secundara (determinata cel mai frecvent de streptococi, pneumococi sau stafilococi) apare cu oarecare frecventa. Pneumonia primara cu celule gigante (Hecht) se manifesta cel mai adesea la pacientii imunocompromisi si/sau la cei malnutriti.
Anomaliile encefalografice, in absenta simptomelor de boala a SNC, sunt extrem de frecvente in rujeola. Bolile simptomatice ale SNC, cu febra, durere de cap, ameteala, coma si/ sau convulsii apar cam intr-un caz din 1000. Simptomele incep de obicei in zilele de dupa instalarea eruptiei dar, ocazional, apar pentru prima data cateva saptamani mai tarziu. Aproape 10% dintre pacienti nu supravietuiesc encefalitei acute rujeolice; un procent semnificatidin pacientii care supravietuiesc dezvolta sechele permanente, cum ar fi retardare mentala sau epilepsie. Cele mai multe cazuri par sa se datoreze unui raspuns mediat imun la proteinele mielinice (encefalomielitele postinfectioase) si nu direct infectiei virale a SNC ( modulul 376). Rareori, mielitele transverse urmeaza rujeolei. Pacientii imunodeprimati prezinta riscul encefalitelor progresive fatale timp de 1 pana la 6 luni dupa pojar; in unele cazuri, chiar daca nu a fost recunoscuta o rujeola anterioara, virusul este identificat la autopsie. Panencefalita subacuta sclerozanta (PESS) - o forma prelungita, cronica, extrem de rara a encefalitei rujeolice -urmeaza uneori rujeolei si este deosebit de frecventa in randul copiilor ce au avut pojar inaintea varstei de 2 ani ( modulul 379). Panencefalita subacuta sclerozanta practic a disparut in Statele Unite, ca urmare a vaccinarii pe scara larga. Tipic, dementa progresiva evolueaza de-a lungul catorva luni. Se considera ca PESS se datoreaza unei interactiuni complexe a gazdei cu virusul rujeolic incomplet. Ea este asociata cu niveluri extrem de ridicate de anticorpi fata de virusul rujeolic in sange si LCR.
Complicatiile gastrointestinale ale pojarului includ gastroen-terita, hepatita, apendicita, ileita si adenita mezenterica. Detectarea de niveluri inalte de alanin aminotransferaza si aspartat aminotransferaza, in absenta semnelor gastrointestinale precum icterul, nu este neobisnuita.
Alte complicatii rare includ miocardita, glomerulonefrita si purpura trombocitopenica postinfectioasa. Rujeola poate exacerba tuberculoza preexistenta, probabil prin intermediul scaderii imunitatii celulare indusa de virus. Rujeola naturala si imunizarea antirujeolica pot avea ca rezultat anergii la testul dermic cu tuberculina, durand aproximati1 luna.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai