mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Endocardita infectioasa
Index » Boli infectioase » Endocardita infectioasa
» Clasificare

Clasificare







Endocardita poate fi impartita in trei categorii: endocardita a valvelor native, endocardita la persoanele care abuzeaza de substante intravenoase si endocardita a protezei vallare. Aceste categorii au un microorganism infectant diferit si o evolutie diferita. Endocardita poate fi de asemenea clasificata in acuta si subacuta. Endocardita acuta este cauzata cel mai frecvent de Staphilococcus aureus, survine pe o valva normala, este rapid distructiva, produce focare metastatice si, daca nu este tratata, este fatala in mai putin de 6 saptamani. Endocardita subacuta este cauzata de regula de streptococi viridans, survine pe valve cu leziuni preexistente, nu determina focare metastatice si, daca nu este tratata, necesita mai mult de 6 saptamani sau chiar un an pentru a fi fatala. Corelatiile dintre microorganism si evolutie nu sunt perfecte; streptococii viridans pot fi asociati cu o evolutie acuta si S. aureus, cu o evolutie subacuta. Cea mai importanta baza pentru clasificare este microorganismul infectant (de ex. endocardita cu S. aureus), deoarece microorganismul are implicatii asupra terapiei si asupra evolutiei.


ENDOCARDITA VALVELOR NATIVE Etiologie Desi aproape orice bacterie poate produce endocardita, streptococii, enterococii si stafilococii sunt raspunzatori de marea majoritate a cazurilor.
Streptococii Streptococii determina aproximativ 55% din cazurile de endocardita vallara primitiva la pacientii care nu abuzeaza de substante intravenoase. Streptococii viridans [mai ales Streptococcus sanguis, Streptococcus mutans, Strepto-coccus mitis (fostul S. mition) sau Streptococcus milleri] sunt raspunzatori de aproximativ 75% din aceste cazuri; Streptococcus bovis si alti streptococi determina 20% si respectiv 5% cazuri. Streptococii viridans sunt localizati normal in orofaringe si in general sunt foarte sensibili la penicilina. Doi streptococi de grup D, S. bovis si Streptococcus equinus, sunt, de asemenea, foarte sensibili la penicilina G. Endocardita cu S. bovis survine la indivizii in varsta; 80% din cazuri sunt persoane in varsta de peste 60 de ani. Mai mult de o treime din acesti indivizi au o leziune gastrointestinala maligna sau premaligna, cel mai adesea cancer colonie sau un adenom vilos sau polip de colon.
Streptococii |3 hemolitici de grup A ataca valvele cardiace normale sau afectate in prealabil si pot determina distructia rapida a acestora. Streptococii de grup B, care au fost raportati mai frecvent drept o cauza de endocardita in ultimii ani, ataca de asemenea valvele normale si au ca rezultat formarea de vegetatii mari, friabile si emboli de dimensiuni mari. Alti streptococi infecteaza mult mai probabil valve lezate si rareori cauzeaza distractie vallara rapida. S. milleri poate determina abcese metastatice, care sunt rare la alti streptococi.
Enterococii Enterococii determina aproximativ 6% din cazurile de endocardita vallara primitiva. Enterococii sunt alfa-, beta- sau gama-hemolitici si sunt germeni habituali ai tractului gastrointestinal, uretrei anterioare si ocazional ai cavitatii bucale. Toti enterococii apartin grupului D Lancefield si pot fi deosebiti de streptococi prin teste biochimice. Ei sunt relativ rezistenti la penicilina G si, pentru a atinge un efect bactericid, trebuie asociat un aminoglicozid. Endocardita enterococica este mai frecventa la barbati, care dezvolta infectia la o varsta medie de 60 de ani. Multi pacienti au un istoric recent de manevre pe tractul gastrointestinal, traumatisme sau afectiuni (de ex. cistoscopie, cateterizare uretrala, prosta-tectomie, avort, sarcina sau cezariana).
Stafilococii Stafilococii determina aproximativ 30% din cazurile de endocardita vallara primitiva (cu S. aureus de 5 pana la 10 ori mai frecvent decat S. epidermidis). S. aureus ataca valvele cardiace indemne sau lezate, determinand deseori distractie rapida. Evolutia este deseori fulminanta, cu deces prin bacteriemie in decurs de cateva zile sau prin insuficienta cardiaca in decurs de cateva saptamani. Abcesele au frecvent localizari multiple (de e. rinichi, plamani si creier). S. epidermidis infecteaza, de obicei, valvele protetice.
Microrganismele HACEK Grupul de bacterii HACEK (Haemophilus, Actinobacillus, Cardiobacterium, Eikenella si Kingella) fac parte din flora orofaringelui. Ei produc endocardita cu aspect subacut si vegetatii foarte mari. Aceste bacterii HACEK sunt dificil de izolat din sange (modulul 152).
Alte bacterii Aproape toate speciile de bacterii sunt cauze ocazionale de endocardita acuta sau subacuta, inclusiv Streptococcus pneumoniae, Neisseria gonorrhoeae, enterobacilii gram-negativi, Pseudomonas, Salmonella, Streptobacillus, Serratia marcescens, Bacteroides, Brucella, Mycobacterium, N. meningitidis, Listeria, Legionella si Corynebacterium.
Fungii Fungii determina rareori endocardita vallara primitiva la persoanele care nu abuzeaza de substante intravenoase. Oricum, endocardita cu Candida siAspergillus poate surveni la pacientii cu catetere intravasculare care au primit frecvent glucocorticoizi, medicamente antimicrobiene cu spectru larg sau agenti citotoxici. Evolutia este de regula subacuta. Vegetatiile mari si friabile sunt obisnuite si dau nastere la emboli mari, deseori spre extremitatile inferioare. Prognosticul este grav, partial datorita activitatii relativ scazute a agentilor antifungici disponibili.
Alte microorganisme Spirochetele (de ex. Spirillum minus), bacteriile cu perete celular incomplet, rickettsiile (Coxiella burnetii) si chlamidiile (Chlamydia psittaci, Chlamydia pneumoniae si Chlamydia trachomatis) sunt cauze rare de endocardita.


Epidemiologie intre pacientii cu endocardita vallara primitiva proportia barbatilor este mai mare decat a femeilor si majoritatea pacientilor au peste 50 de ani. Endocardita este rara la copii.Intre 60 si 80% din pacienti au o leziune cardiaca predis-pozanta identificabila. Boala reumatica vallara este raspunzatoare pentru aproximativ 30% din cazuri. Valva mitrala este cel mai frecvent implicata, urmata de valva aortica. Valva tricuspida este implicata in rare cazuri.
Bolile congenitale cardiace, altele decat prolapsul valvei mitrale, sunt leziunile subiacente pentru aproximativ 10-20% din pacientii cu endocardita. Leziunile predispozante includ persistenta canalului arterial, defectul de sept ventricular, tetralogia Fallot, coarctatia de aorta, stenoza pulmonara si valva aortica bicuspida, dar nu si defectul septal atrial necomplicat. Prolapsul de valva mitrala este leziunea subiacenta in aproximativ 10-33% din cazuri.
Bolile degenerative cardiace predispun la endocardita. Stenoza aortica calcificata (din boala degenerativa sau valva bicuspida) este o leziune importanta la varstnici. Alte leziuni predispozante, dar neobisnuite, sunt hipertrofia septala asimetrica, sindromul Marfan si valva aortica sifilitica. Fistulele arterio-arteriale si arterio-venoase pot fi de asemenea leziuni subiacente. La 20-40% din pacientii cu endocardita infectioasa nu a putut fi recunoscuta nici o boala cardiaca subiacenta.

ENDOCARDITA LA PERSOANELE CARE FAC ABUZ DE SUBSTANTE INTRAVENOASE Persoanele cu endo-cardita care abuzeaza de droguri sunt frecvent barbati tineri. Pielea este sursa cea mai frecvent intalnita de microorganisme responsabile de endocardita in aceste cazuri; contaminarea drogului este mai putin comuna. S. aureus determina peste 50% din cazuri, streptococii si enterococii aproximativ 20%, iar fungii (in principal Candida) si bacilii gram-negativi (de obicei specii de Pseudomonas) aproximativ 6% fiecare. Infectia cu microorganisme multiple este frecventa. Debutul este de obicei acut. Doar 20% din persoanele dependente care sunt la primul lor episod de endocardita au at anterior valve cardiace lezate. Valva tricuspida este infectata in peste 50% din cazuri, aortica in 25%, mitrala in jur de 20% si, in rest, valve multiple. Peste 75% din cei infectati cu S. aureus si un procent mult mai mic din cei infectati cu alte microorganisme au endocardita a valvei tricuspide. Embolia pulmonara sau pneumonia consecutiva emboliei pulmonare septice sunt frecvente in endocardita valvei tricuspide, iar suflurile sunt de obicei absente.
ENDOCARDITA PROTEZELOR VALVULARE Orice proteza intravasculara predispune la endocardita si determina o vindecare dificila. Infectia protezelor vallare este raspunzatoare pentru 10-20% din cazurile de endocardita. Suturile intravasculare, sondele pacemakerilor si tuburile din Teflon-Silastic pot fi de asemenea focare de infectie. Cei mai multi pacienti cu endocardita protezelor vallare sunt indeosebi barbati in varsta de peste 60 de ani. Endocardita survine la 1-2% din acesti pacienti in timpul primului an dupa operatie, si la 0,5% anual dupa aceea. Protezele valvei aortice sunt mult mai probabil sa fie implicate decat protezele valvei mitrale. Infectia este frecventa pe linia de sutura.
Endocardita cu debut precoce (debutul simptomelor in primele 60 de zile de la interventia chirurgicala) este de regula o consecinta a contaminarii valvei in timpul interventiei sau a bacteriemiei perioperatorii. Endocardita cu debut tardiv (debutul simptomelor dupa 60 de zile) poate avea aceeasi patogenie ca endocardita precoce (in special in timpul primului an), dar cu o perioada de incubatie mai lunga; poate fi, de asemenea, rezultatul unei bacteriemii tranzitorii.

Aproximativ jumatate din episoadele de endocardita cu debut precoce si o treime din totalitatea episoadelor de endocardita cu debut tardiv sunt cauzate de stafilococi, iar S. epidermidis e implicat mai frecvent decat S. aureus. Bacilii gram-negativi determina mai mult de 15%, iar fungii (cel mai frecvent Candida) mai mult de 10% din cazurile cu debut precoce; acestia sunt mai putin frecventi in endocardita cu debut tardiv. O proteza vallara poate functiona ineficient datorita unor vegetatii mari (deseori fungice). Streptococii sunt cea mai frecventa cauza de endocardita cu debut tardiv (aproximativ 40% din cazuri) dar sunt neobisnuiti in endocardita cu debut precoce.
Endocardita cu debut precoce a protezelor vallare este deseori asociata cu disfunctia sau dehiscenta valvei, cu o evolutie fulminanta. Desi endocardita cu debut tardiv poate fi de asemenea fulminanta, evolutia este de obicei nediferentiata de cea a pacientilor fara proteze vallare, in special cand microorganismul infectant este streptococul.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai