mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Consideratii de baza in bolile infectioase
Index » Boli infectioase » Consideratii de baza in bolile infectioase
» Raspunsul imun

Raspunsul imun







O data ajuns in curentul sanguin sau intr-o zona a corpului normal sterila, microorganismul are de infruntat sistemele imune celular si umoral, strans integrate ale gazdei. Imunitatea celulara (modulul 305), care cuprinde limfocite T, macrofage si celule NK, recunoaste de la inceput si combate agentii patogeni care prolifereaza intracelular. Mecanismele imune celulare sunt importante in imunitatea fata de toate clasele de agenti infectiosi, incluzand majoritatea virusurilor si numeroase bacterii (de ex. Mycoplasma, Chlamydia, Listeria, Salmonella, Mycobacterium), paraziti (de ex. Trypanosoma, Toxoplasma, Leishmania) si fungi (de ex. Histoplasma, Cryptococcus si Coccidioides). De regula, limfocitele T sunt activate de catre macrofage si limfocite B, care prezinta antigenul strain cuplat cu antigenul complexului major de histocompatibilitate propriu gazdei. Celulele T activate pot apoi actiona in mai multe feluri pentru a lupta impotriva infectiei. Celulele T citotoxice pot ataca direct, lezand celulele gazda care reprezinta antigeni straini. Celulele T helper stimuleaza proliferarea celulelor B si productia de imunoglo-buline. Celulele T pot elabora citokine (de ex. interferon) care inhiba direct cresterea agentilor patogeni sau stimuleaza uciderea lor de catre macrofagele si celulele citotoxice ale gazdei. Citokinele de asemenea maresc imunitatea gazdei prin stimularea raspunsului inflamator (febra, productia de componenti serici de faza acuta si proliferarea leucocitelor). Stimularea produsa de catre citokine nu are totdeauna un raspuns favorabil asupra gazdei; sindromul de soc septic (modulul 124) si sindromul socului toxic (modulele 142 si 143) sunt printre conditiile mediate de aceste substante inflamatorii.


Sistemul reticulo-endotelial include celulele fagocitare derivate din monocite cu localizare in ficat (celulele Kuppfler), plaman (macrocrofagele alveolare), splina, rinichi (celulele mezangiale), creier (microglia) si ganglioni limfatici, cu rol de a indeparta microorganismele circulante. DesiPMN (leuco-citele polimorfonucleare) si macrofagele sunt capabile sa ucida microorganismele fara ajutor, ele functioneaza mult mai eficient cand agentii patogeni sunt mai intai opsonizati (termenul grecesc pentru "a prepara pentru a fi mancat\") de catre componentele sistemului complement cum este C3b si/sau de catre anticorpi.

Agentii patogeni extracelulari, inclusiv majoritatea bacteriilor incapsulate, sunt atacati de catre sistemul imun umoral care cuprinde cascada complementului, anticorpii si celulele fago-citare. Anticorpii sunt glicoproteine complexe, numite si imunoglobuline (Ig), care sunt produse de catre limfocitele B mature, circula in fluidele corpului si sunt secretate pe suprafetele mucoase. Ei recunosc si se leaga specific de antigenii straini. Una din cele mai impresionante caracteristici ale sistemului imun este capacitatea de a genera o diversitate incredibila de anticorpi capabili de a recunoaste virtual orice antigen strain care nu a reactionat inca cu organismul. In completare la specificitatea fata de antigeni exista anticorpi cu diferite structuri apartinand unor clase functionale diferite: IgG predomina in circulatie si persista multi ani dupa expunere, IgM este anticorpul specific care apare cel mai precoce ca raspuns la infectie, IgA secretor este important in imunitatea la suprafata mucoaselor in timp ce IgA monomeric apare in ser si IgE este important in bolile alergice si parazitare. Anticorpii pot actiona prin impiedicarea directa a functiei unui organism invadant, prin neutralizarea toxinelor si enzimelor secretate sau prin facilitarea indepartarii microorganismului de catre celulele fagocitare. Imunoglobulinele participa la imunitatea mediata celular prin promovarea functiilor citotoxice dependente de antigen ale anumitor limfocite T. Anticorpii de asemenea initiaza depunerea componentelor complementului pe suprafata invadatorului.
Sistemul complementului (modulul 305) consta intr-un grup de proteine serice care functioneaza ca o cascada de enzime dependente unele de altele si autoreglate, care adera la - si in unele cazuri lezeaza - suprafata organismelor invadatoare. Unele din aceste proteine de adeziune la suprafete (de ex. C3b) pot apoi actiona ca opsonine pentru distrugerea microbilor de catre fagocite. Componentele ulterioare, "terminale\" (C7, C8 si C9) pot omori direct unele bacterii invadatoare (important, multe dintre neisserii) prin formarea "complexului de atac al membranei\" si distrugerea integritatii membranei bacteriene, astfel determinand bacterioliza. Alte componente ale complementului cum ar fi C5a actioneaza ca factori chemotactici pentru PMN. Activarea si depozitarea complementului survin prin una sau ambele cai: calea clasica este activata primar de complexele imune (anticorp legat de antigen), iar calea alternativa este activata de componentele micro-biene, frecvent in absenta anticorpilor. PMN au receptori atat pentru anticorpi cat si pentru C3b, iar anticorpii si complementul functioneaza impreuna pentru a ajuta la clearance-ul agentilor infectiosi.


Leucocitele polimorfonucleare (PMN) sunt celule sanguine cu viata scurta care inglobeaza si ucid microbii invadanti si sunt primele atrase in zonele de inflamatie prin factori chemotactici cum este C5a, care este un produs al activarii complementului la locul infectiei. Pentru a se sili eficient la locul inflamatiei, PMN folosesc moleculele de adeziune celulara elaborate de celulele endoteliale ca raspuns la inflamatie. De exemplu, celulele endoteliale raspund la citokinele inflamatorii cum sunt TNFa si interleukinal prin stimularea tranzitorie a moleculelor de selectina (CD62 si ELAM-l). Prin legarea acestor molecule de receptorii specifici ai PMN are loc aderarea acestora din urma la endoteliu. Citokinele mediaza secretia si expresia moleculei de adeziune intercelulara (MAIC)-l la suprafata celulelor endoteliale unde ele apar si acest receptor se leaga de integrinele |32 ale PMN favorizand astfel diapedeza in timentul extravascular. Odata ajunse PMN in timentul extravascular, diferite molecule, cum este acidul arahidonic, intensifica in continuare procesul inflamator.
-----------------Evaluarea pacientului -----------------
Manifestarile clinice ale bolilor infectioase in momentul prezentarii la medic sunt nenumarate, variind de la forme
fulminante ce ameninta viata, pana la forme usoare, autolimitate si la maladii cronice. Clinicianul trebuie sa foloseasca toata ingeniozitatea medicala pentru a diagnostica si prescrie un tratament adecvat. In primul rand, o anamneza atenta este esentiala si trebuie sa includa detalii despre bolile cronice asociate, medicatie, ocupatie, calatorii, factori de risc pentru expunerea la anumiti agenti patogeni, cum ar fi cei asociati cu contactele sexuale, folosirea de droguri ilicite, boli familiale, contactul cu animale, transfuzii de sange, ingestia de alimente sau lichide contaminate sau muscaturi de insecte-vectori. Deoarece bolile infectioase pot implica multe sisteme de organe, examinarea acestora poate da la iveala amanunte importante ale procesului patologic. Examenul fizic trebuie sa fie complet si trebuie acordata multa atentie detaliilor asa-zis minore: un suflu cardiac slab care poate indica existenta endocarditei bacteriene, un rash cutanat fugace sugereaza reumatismul articular acut, o leziune retiniana sugereaza o candidoza diseminata sau o infectie cu virus citomegalic (M).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai