mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Mediatorii umorali ai imunitatii specifice: imunoglobulinele
Index » Boli ale sistemului imun » Mediatorii umorali ai imunitatii specifice: imunoglobulinele
» Sistemul complementului

Sistemul complementului







Sistemul complementului este constituit dintr-o serie de enzime plasmatice, proteine reglatoare si proteine, capabile sa produca liza celulara, care actioneaza in cascada. Ficatul este principalul lor loc de sinteza. Sistemul complementului are doua brate ( ura 305-l2): actirea pe calea clasica, via CI, C4 si C2 si actirea pe calea alterna, via factor D, C3 si factor B, ambele cai ducand la clirea si actirea C3. C3 este o proteina ale carei fragmente obtinute dupa actire, cand se fixeaza pe suprafetele tinta cum sunt bacteriile sau alte antigene straine, devin indispensabile opsonizarii (acoperire cu complement si anticorpi) in vederea fagocitozei.
Fragmentul C3b, clit din C3, este necesar actirii componentelor terminale ale complementului C5-9. Acestea formeaza complexul de atac al membranei care, cand se insera in membrana celulelor, provoaca liza acestora.


C3b se cupleaza cu un produs de clij din factorul B (denumit Bb) si formeaza C3bBb, cunoscut de asemenea sub numele de C3 convertaza caii alterne. Actirea caii clasice a complementului duce la clirea C4 si C2 cu formarea unui complex al fragmentelor, C4b2a, denumit si C3 convertaza caii clasice. Atat C3 convertaza caii clasice (C4b2a), cat si C3 convertaza caii alterne (C3bBb), cliveaza C3 formand produsul activ C3b care determina actirea complexului de atac al membranei C5-9. Faptul ca C3b se poate combina cu Bb pentru formarea C3 convertazei caii alterne da nastere unei bucle de reactie (feedback) puternic poziti pentru producerea C3b si astfel unei actiri continue a componentelor terminale ale complementului.
Calea clasica a complementului este actita de interactiunea antigenului cu anticorpul, cu formarea de complexe imune care fixeaza Clq, o subunitate a CI. Izotipurile imuno-globulinelor care fixeaza Clq si activeaza calea clasica, sunt IgM, IgGl, IgG2 si IgG3. Prin contrast IgAl, IgA2 si IgD activeaza complementul pe calea alterna. Actirea cascadei complementului pe calea clasica prin complexe imune ce contin IgG sau IgM, este o cale rapida si eficienta de actire a componentelor terminale ale complementului. Din contra, actirea complementului pe cale alterna, prin complexe imune ce contin IgA sau prin endotoxine bacteriene, este o cale de actire a componentelor terminale mai putin eficace si mai lenta. Astfel isotipul imuoglobulinelor care intra in compozitia complexelor imune este un factor determinant in inducerea actirii complementului si a silirii eficacitatii clearance-ului complexelor imune de catre celulele purtatoare de receptor pentru C3.


In plus fata de rolul complementului in opsonizarea bacteriilor si liza celulara, mai multe fragmente ale complementului sunt mediatori importanti ai actirii celulei imune. C3a si C5a se fixeaza pe receptorii mastocitelor si bazofilelor, ducand la eliberarea de histamina si de alti mediatori ai anafilaxiei. C5a este de asemenea o puternica substanta chemotactica pentru neutrofile si monocite/macrofage (elul 305-8).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor