mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Introducere in sistemul imun
Index » Boli ale sistemului imun » Introducere in sistemul imun
» Monocite-macrofage

Monocite-macrofage







Monocitele se formeaza din celulele precursoare din maduva osoasa ( ura 305-2) si au un timp de injumatatire in circulatie de 1 pana la 3 zile. Monocitele parasesc circulatia periferica prin marginalizare capilara, urmata de migrare intr-un vast spatiu extravascular. Macrofagele tisulare iau nastere prin migrarea monocitelor din circulatie si prin proliferarea precursorilor macrofagici in tesuturi. Localizarile uzuale ale ale macrofagelor tisulare (si unele din denumirile lor particulare) sunt in ganglionii limfatici, splina, maduva osoasa, tesutul conjunctiv perivascular, cavitatile seroase cum ar fi peritoneul si pleura, tesutul conjunctiv cutanat, plamanul (macrofagul alveolar), ficatul (celula Kupffer), osul (osteoclastul), sistemul nervos central (microglia) si sinoviala (celule sinoviale de tip A).


Sistemul monocit-macrofag joaca un rol major in expresia reactivitatii imune prin medierea unor functii cum ar fi prezentarea antigenului catre limfocitul T si secretia unor factori ca IL-l si IL-6 care sunt elementele centrale ale activarii antigen specifice a limfocitelor T si B. Desi monocitele-macrofagele au fost considerate initial drept principalele celule prezentatoare de antigen (APC) ale sistemului imun, este acum evident ca celulele dendritice/Langerhans sunt cele mai potente si efective APC ale organismului ( mai jos). Monocitele-macrofagele mediaza functii efectorii cum ar fi distrugerea bacteriilor acoperite cu anticorpi, a celulelor tumorale sau chiar a celulelor hematopoietice normale in anumite tipuri de citopenii autoimune. Macrofagele activate pot media de asemenea activitatea litica antigen nespecifica si pot elimina celule, de tipul celulelor tumorale, in absenta anticorpilor. Aceasta activitate


este larg mediata de citokine (cum ar fi TNF si IL-l). Monocitele-macrofagele exprima molecule specifice liniei (cum ar fi CD14), precum si receptori de suprafata pentru un numar de molecule, incluzand regiunea Fc a IgG (CD16, CD32, CD64), componente ale complementului activat (CD35) ( elul 305-2) si variate citokine ( elele 305-2 pana la 305-5). In sfarsit, produsii de secretie ai macro-fagului sunt mai numerosi decat ai oricarei alte celule a sistemului imun. Acesti produsi de secretie permit macrofagului sa indeplineasca atat functii proinflamatorii cat si antiinflamatorii si sa regleze activitatea altor tipuri de celule. Printre produsii de secretie ai monocitelor-macrofagelor se numara enzimele hidrolitice, produsi ai meolismului oxidati TNFa, IL-l, -6, -l2, -l5, si un numar de citokine de chemotactism (chemo-kine) implicate in orchestrarea raspunsului imun in tesuturi.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor