mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boala produsa de virusul imunodeficientei umane: sida hiv si bolile asociate
Index » Boli ale sistemului imun » Boala produsa de virusul imunodeficientei umane: sida hiv si bolile asociate
» Transmiterea hiv

Transmiterea hiv





HIV este transmis atat prin contact homosexual, cat si hetero-sexual, prin singe, produse din sange si produse derivate, precum si de la mamele infectate la copii, fie intrapartum, perinatal sau prin intermediul laptelui. Dupa mai mult de 15 ani de cercetari nu s-au gasit probe care sa ateste ca HIV este transmis prin contact intamplator sau ca virusul poate fi raspandit prin intermediul insectelor, ca de exemplu, intepatura de tantar.
TRANSMITEREA SEXUALA Contactul sexual\'este modul major de transmitere a virusului HIV in intreaga lume. Desi aproximativ jumatate de cazurile de SIDA raportate in SUA apartin inca grupului de barbati homosexuali, transmiterea heterosexuala este in mod cert cea mai obisnuita cale de infectie in intreaga lume si in special in tarile in curs de dezvoltare. Mai mult, incidenta anuala a noilor cazuri de SIDA dobandita prin transmitere heterosexuala este in crestere constanta in SUA, in principal in randul minoritatilor, in particular in randul minoritatilor feminine ( mai jos).
Prezenta HIV a fost demonstrata in fluidul seminal, atat in interiorul celulelor mononucleare infectate cat si la nivel extracelular. Virusul pare a se concentra in fluidul seminal, in special in situatiile in care exista cresteri ale numarului de limfocite si monocite la acest nivel ca in starile inflamatorii genitale, cum ar fi uretritele si epididimitele, conditii strans asociate cu alte boli transmise sexual ( mai jos). Virusul a fost de asemenea identificat pe frotiurile cervicale si in fluidul vaginal. Transmiterea HIV este puternic asociata cu contactul sexual anal pasiv, probabil datorita faptului ca sperma depozitata este separata numai printr-o mucoasa rectala subtire si fragila de celulele potential susceptibile a fi infectate (ce se gasesc in mucoasa si submu-coasa) ca si datorita faptului ca dupa contactul sexual anal pot apare traumatisme locale. Si alte practici sexuale anale (introducerea de obiecte dure, "dusul anal\", sau introducerea degetelor sau pumnului in rect), ce traumatizeaza mucoasa rectala cresc marcat posibilitatea de infectare in timpul contactului sexual anal pasiv. Contactul sexual anal implica, foarte probabil, cel putin doua modalitati de infectare: inoculare directa in sange, in cazul leziunilor traumatice ale mucoasei si infectarea celulelor tinta susceptibile (ca de exemplu, celulele Langerhans) de la nivelul straturilor mucoasei, chiar in absenta traumei ( mai jos). Desi mucoasa vaginala este mai groasa decat cea rectala cu cateva straturi si mult mai putin susceptibila de a fi traumatizata in timpul contactului sexual, este clar faptul ca virusul poate fi transmis oricarui partener prin contact sexual vaginal. in SUA posibilitatea de transmitere a HIV de la barbat la femeie in cursul contactului sexual vaginal este de aproximativ 20 de ori mai mare decat de la femeie la barbat. Diferenta poate fi in parte explicata prin expunerea prelungita a mucoasei cervicale si vaginale, ca si a endometrului (unde sperma ajunge trecand prin ostiumul cervical), la fluidul seminal infectat. Prin atie, penisul si orificiul uretral sunt relativ scurt timp expuse fluidului vaginal infectat. Transmiterea heterosexuala bidirectionala pare sa apara mult mai frecvent in Thailanda decat in SUA. Tulpina predominanta a HIV-l in Thailanda este tipul E, iar in SUA, tipul B ( mai inainte si mai jos). S-a observat existenta tipului E in celulele Langerhans infectate rezidente la nivelul si sub suprafetele mucoase ale vaginului, ca si ale altor organe ale tractului genital, mult mai frecvent decat tipul B. S-a emis ipoteza ca aceste diferente se datoreaza, cel putin in parte, diferentelor observate intre ratele de transmisie, dar aceasta ipoteza necesita investigatii suplimentare.
Exista o asociere stransa intre ulceratiile genitale si transmitere, avand in vedere atat susceptibilitatea la infectie cat si infectivitatea. Infectiile cu microorganisme ca : Treponema pallidum ( modulul 174), Haemophilus ducreyi ( modulul 152) si virusul herpes simplex ( modulul 184) sunt cauze importante de ulceratii genitale legate de transmiterea HIV Mai mult, au fost raportate asocieri de modificari ectopice si eroziuni cervicale rezultand din infectii cu Chlamydia trachomatis ( modulul 181) siNeisseria gonorrhoeae ( modulul 150) cu transmiterea infectiei HIV intr-un studiu randomizat tratamentul empiric al bolii ulcerative genitale a fost asociat cu o diminuare a riscului de infectie HIV in final s-a observat ca lipsa circumciziei a fost asociata cu un risc mai mare de infectie HIV in anumite cohorte. Aceasta diferenta poate fi datorata riscului mai inalt de boala ulcerativa genitala la barbatii necircumcisi precum si altor factori cum ar fi: microtraumatismele sau microclimatul favorabil dezvoltarii virusurilor de la nivelul faldurilor preputului. Astfel, in anumite cazuri, toate aceste fenomene pot fi considerate ca fiind cofactori pentru transmiterea HIbr /> Sexul oral pare a fi o modalitate mai putin eficienta de transmitere a HIV decat sexul anal pasiv. in legatura cu acest fapt exista o perceptie gresita la nivelul anumitor persoane potrivit careia sexul oral, in special intre barbatii homosexuali, poate fi propus ca o forma de "sex sigur\" ("safe sex\") si un substitut pentru relatiile sexuale anale pasive. Aceasta abordare este periculoasa cu atat mai mult cu cat au fost raportate si documentate transmiteri ale HIV rezultand in mod cert prin practici sexuale cum sunt felatia si cunilingusul. Exista, probabil, mult mai multe cazuri care scapa neidentificate datorita practicarii frecvente atit a sexului oral cat si a celui anal pasiv de catre aceeasi persoana. in aceasta problema, studii pe modelul HIV au demonstrat clar usurinta cu care infectia HIV poate fi transmisa prin depozitarea virusului in cavitatea orala. Asocierea consumului de alcool si cocaina la un mod riscant de viata sexuala, atat homosexuala cat si heterosexuala, duce la o crestere a riscului de transmitere sexuala a HIbr />


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor