mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boala produsa de virusul imunodeficientei umane: sida hiv si bolile asociate
Index » Boli ale sistemului imun » Boala produsa de virusul imunodeficientei umane: sida hiv si bolile asociate
» Limfoamele

Limfoamele







Limfoamele apar cu o incidenta crescuta la pacientii cu imunodeficiente ale celulelor T, congenitala, sau dobandita, ( modulul 307). SIDA nu face exceptie de la aceasta observatie generala, cam 6% din pacienti dezvoltand limfoame la catva timp de la debutul bolii lor. Aceasta reprezinta o crestere de 120 de ori a incidentei ativ cu populatia generala. Limfoamele se observa in toate grupurile de risc, cu cea mai mare incidenta la pacientii cu hemofilie si cel mai putin la pacientii din Caraibe sau Africa, cu infectie dobandita heterosexual. Limfomul este o manifestare tardiva a infectiei HIV, ce apare in general la pacientii care au sub 200 limfocite T CD4+/|^1- Riscul limfoamelor creste cu progre-siunea bolii HIV. in contrast cu sarcomul Kaposi, care apare cu o rata relativ constanta (2,4% pe an) in evolutia bolii, rata limfomului creste exponential cu cresterea duratei infectiei HIsi scaderea nivelului functiei imunologice. La 3 ani de la infectie riscul de limfom este de 0,8% pe an. La 8 ani de la infectie a crescut la 2,6% pe an. Cum pacientii cu infectie HItraiesc mai mult datorita imbunatatirii terapiei antiretro-virale, terapiei si profilaxiei mai agresive a infectiilor oportuniste, incidenta limfoamelor poate fi in crestere.


La pacientii cu infectie HIse observa 3 categorii principale de limfoame. Acestea sunt gradele III si Ide limfom imuno-blastic, limfomul Burkitt si limfomul primar al sistemului nervos central ( modulul 113). Aproximativ 90% din aceste limfoame au in fenotip celule B si jumatate contin ADN viral Epstein-Barr. Aceste tumori pot fi monoclonale sau oligoclonale la origine si sunt intrucatva legate de activarea pronuntata a celulelor B policlonale observata la pacientii cu SIDA ( mai sus "Fiziopatologie si imunopatogeneza\"). Limfoamele cavitare au fost asociate cu HHV-8.
Limfoamele imunoblastice reprezinta cam 60% din cazurile de limfoame la cei cu SIDA. Acestea sunt in general de grad inalt si s-ar fi clasificat drept limfoame histiocitare difuze in schemele de clasificare mai vechi. Aceasta tumora este mai des intalnita la pacientii in varsta, crescand de la o incidenta de 0% la pacientii infectati HIsub 1 an - ca varsta - pana la o incidenta de peste 3% la cei peste 50 ani.
Limfomul cu celule mici neclivate sau limfomul Burkitt reprezinta cam 20% din cazurile de limfoame la pacientii cu SIDA. Apar cel mai frecvent la cei cu varste intre 10-l9 ani si adesea se observa translocatii caracteristice c-myc de pe cromozomul 8 pe cromozomii 14 sau 22. Limfomul Burkitt nu apare frecvent in situatiile de imunosupresie, altele decat cea datorata HIsi incidenta acestei tumori, asociata cu infectia HIV, este de peste 1000 ori mai mare decat in populatia generala. Spre deosebire de limfomul Burkitt african unde 97% din cazuri contin genomul virusului Epstein-Barr, mai putin de 50% din limfoamele Burkitt asociate cu HIsunt Epstein-Barr pozitive.
Limfomul primar de sistem nervos central reprezinta circa 20% din cazurile de limfom la pacientii infectati HISpre deosebire de Burkitt asociat cu HIV, limfomul primar SNC este mai adesea Epstein-Barr pozitiv; intr-un studiu incidenta pozitivitatii a fost de 100% si limfoamele nu par a avea predilectie pentru o anumita grupa de varsta. Media valorii limfocitelor T CD4+ in momentul diagnosticului, la pacientii SIDA cu limfom SNC primar, este de 40 celule/fii. Limfomul SNC apare in general in stadii mai tardive ale infectiei HIdecat limfomul sistemic si aceasta poate explica partial prognosticul rezervat pentru acest subset de pacienti (discutat mai jos).

Tabloul clinic al limfoamelor la pacientii cu HIeste destul de variat, de la crize convulsive focale pana la leziuni tumorale rapid progresive in mucoasa bucala (ura 308-29) si febra persistenta, inexplicabila. Cel putin 80% din pacienti se vor prezenta cu suferinta extraganglionara si un procentaj similar vor avea simptome Bea febra, transpiratii nocturne sau scadere ponderala. Teoretic orice parte din corp poate fi prinsa. Cea mai comuna localizare extraganglionara este sistemul nervos central (SNC), la aproximativ o treime din toti pacientii cu limfom; aproximativ 60% dintre acestea vor fi limfoame SNC primare. Limfomul primar SNC se prezinta in general cu deficite neurologice focale incluzand suferinte ale nervilor cranieni, cefalee si/sau convulsii. RMN sau CT evidentiaza adesea un numar mic (una pana la trei) de leziuni intre 3 si 5 cm. Leziunile sunt adesea sub forma de inele concentrice, la examinarea cu substanta de contrast, si pot avea orice localizare. Principalul diagnostic diferential este cu toxoplasmoza cerebrala, desi boala Chagas cerebrala poate avea un lou clinic similar. Prognosticul este rezervat, media de supravietuire dupa diagnostic fiind de 2-3 luni.
Pe langa cele 20% dintre toate limfoamele asociate cu HIV, care sunt limfoame primare cerebrale, suferinta SNC nelegata de limfom este de asemenea observata la pacientii infectati HIV, cu limfom sistemic; circa 20% din pacientii cu limfom sistemic vor avea diseminare cerebrala, in sensul cuprinderii leptomeningelui. Acest fapt subliniaza importanta punctiei lombare in evaluarea pacientilor cu limfom sistemic.


A doua localizare extraganglionara foarte frecventa la pacientii infectati HIeste tractul gastrointestinal, observat a fi implicat la 25% din pacienti. Orice parte a tractului gastrointestinal poate fi cuprinsa si pacientii pot acuza dificultati de deglutitie sau durere abdominala. Diagnosticul este adesea suspectat pe baza RMN sau CT abdominal. Implicarea maduvei osoase apare la 20% din pacienti si poate fi asociata cu pancitopenie. Diseminarea hepatica si pulmonara este observata la circa 10% din pacienti. Afectarea pulmonara se poate prezenta ca mase tumorale, ganglioni multipli sau infiltrat interstitial.

TRATAMENTIn efortul de a trata limfoamele asociate HIs-au folosit atat metodele conventionale, cat si cele neconventionale, incercarile initiale, folosind tratamente intensive standard, au fost abandonate datorita ratei scazute de raspuns (20-30%) si incidentei crescute a infectiilor oportuniste fatale. Media de supravietuire pentru pacientii tratati cu scheme intensive este de 4-6 luni. Aceasta reflecta mai ales rezultatele obtinute la pacientii cu infectie HIavansata si limfocite T CD4+ scazute. Cei cu nivel de limfocite T CD4+ mai ridicat evolueaza mai bine cu chimioterapie intensiva si la acesti pacienti, in stadii precoce, s-au observat rate de raspuns chiar de 72% si interval liber de boala de peste 15 luni. Studiile clinice sunt adesea subevaluate, ativ cu abordarile standard chimioterapice cu doze mici. in prezent, media de supravietuire la pacientii cu limfom sistemic, in cadrul HIV, este de 10 luni. Tratamentul limfomului cerebral primar este ineficace in general. Masurile paleative ca radioterapia si/sau glucocorticoizii determina scaderea dimensiunii leziunilor si a edemului cerebral de insotire, putand avea efect simptomatic. Prognosticul este rezervat la pacientii cu limfom SNC primar, media de supravietuire fiind de 2-4 luni.


DISPLAZIA INTRAEPITELIALA A CERVIXULUI

SAU ANUSULUI Aceasta entitate este din ce in ce mai recunoscuta ca o complicatie in stadiile avansate ale infectiei HIV. Ea este asociata cu virusul papiloma uman si se coreleaza cu dezvoltarea subiacenta a unei neoplazii intraepiteliale si in final a unui cancer invaziv. in doua studii diferite, barbatii infectati HIV, fara simptome anorectale au fost cercetati in vederea evidentierii unei displazii si frotiurile Papanicolau au fost anormale la 40%. Aceste schimbari au persistat dupa 1 an de urmarire, crescand posibilitatea unei treceri subiacente la o conditie cu malignitate crescuta. in timp ce incidenta unui frotiu Papanicolau anormal de col uterin este de 5% in populatia sanatoasa, incidenta frotiurilor anormale la femeile infectate HIeste de 60%, carcinomul cervical invaziv adaugan-du-se la lista conditiilor definitorii pentru SIDA. Astfel, s-au observat doar mici cresteri ale incidentei cancerului de col sau anal ca o consecinta a infectiei HITotusi, pornind de la observatia ca pacientii cu infectie HItraiesc mai mult daca se foloseste tratamentul imbunatatit, este mai probabil ca asemenea situatii vor incepe sa apara mai frecvent. Din aceste motive, toti pacientii cu infectie HIvor fi examinati periodic rectal si/sau pelvian cu frotiu Papanicolau, pentru a se evidentia displazia celulara.
ALTE NEOPLAZII La pacientii cu infectie HIs-au descris numeroase alte afectiuni neoplazice asociate. Desi nici una dintre aceste situatii nu s-a observat ca ar aparea cu o rata mai ridicata decat in populatia generala, aceste cancere pot fi fulminante si mai dificil de tratat la un pacient infectat HIAstfel, boala Hodgkin la un pacient cu HIapare adesea ca o boala extensiva, cu celularitate mixta sau cu depletie limfocitara patologica. in contrast cu rezultatele excelente si rata ridicata de vindecare pentru boala Hodgkin in populatia generala, pacientul cu infectie avansata HIsi boala Hodgkin are o medie de supravietuire de numai 12-l5 luni. Cum epidemia HIcontinua, se asteapta in continuare alte complicatii neoplazice asociate.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor