mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boala produsa de virusul imunodeficientei umane: sida hiv si bolile asociate
Index » Boli ale sistemului imun » Boala produsa de virusul imunodeficientei umane: sida hiv si bolile asociate
» Epidemiologie - infectia hiv si sida in lume

Epidemiologie - infectia hiv si sida in lume







Infectia HIV/SIDA este o pandemie globala, cu raportari de cazuri practic in fiecare tara. Numarul actual estimat de cazuri de infectie HIV printre adultii din toata lumea este de aproximativ 22 milioane si de 1 milion in randul copiilor; distributia globala a acestor cazuri este ilustrata in ura 308-7. Organizatia mondiala a sanatatii (OMS) estimeaza ca aproximativ 2,6 milioane de copii infectati HIV s-au nascut de la inceputul acestei pandemii si aproximativ jumatate dintre acestia au dezvoltat SIDA si au murit. Proiectia totala a numarului de indivizi infectati HIV la nilul anului 2000 indica un numar variind intre 40 si 100 de milioane. Epidemia HIV a aparut in valuri in diferite regiuni ale lumii, fiecare val avand ceva diferit in caracteristicile sale in functie de datele demografice ale tarii si regiunii in chestiune precum si de momentul introducerii HIV in populatie. De notat este faptul ca diferitele subtipuri de tulpini HIV-l au prevalente diferite in regiuni diferite ale lumii ( mai sus si ura 308-6). Dezvoltarea vaccinurilor trebuie sa tina seama de aceste diferente. Este improbabil ca un singur vaccin sa fie aplicabil in toate regiunile lumii datorita variatiilor substantiale existente intre subtipurile virale raspandite in lume. in plus, este probabil ca va exista o introducere gradata a dirselor subtipuri genice HIV-l in emisfera stica. in legatura cu acest fapt trebuie mentionat ca au fost detectate subtipuri A, D si E ale virusului HIV-l la militarii din SUA si Sud-americani ce fusesera concentrati in Asia de sud-est si Africa subsahariana.


Figura 308-8 ilustreaza inceputurile, varfurile reale si cele proiectate, fazele de platou si declin ale epidemiei in diferite regiuni ale lumii. Desi epidemia a fost prima data recunoscuta in SUA si imediat dupa aceea in Europa de st, foarte probabil ca ea a aparut in Africa subsahariana ( mai sus si modulul 192). Numarul de cazuri noi de SIDA pe an a atins deja un maxim, mentinandu-se in platou in America de Nord si Europa stica (ura 308-8). Incidenta bolii in aceste arii este preconizata sa scada in jurul anului 2000. in ciuda acestui platou, datele demografice ale epidemiei din SUA si Europa de st se modifica tinand cont de populatia tinta ( mai jos). Africa subsahariana a fost in mod special devastata de epidemie cu o prevalenta a infectiei dubla in multe orase, intr-adevar, in cateva tari din Africa subsahariana, cum ar fi Uganda, datele disponibile de seroprevalenta indica faptul ca mai mult de 10% din intreaga populatie ar putea fi infectata, cu o prevalenta mult mai mare in marile centre comerciale. Se prognozeaza ca epidemia va atinge maximul in Africa subsahariana in jurul anului 2000; totusi este posibil ca epidemia sa-si continue dezvoltarea accelerata dincolo de anul 2000. Desi epidemia in tarile asiatice, in special India si Thailanda, a aparut oarecum intarziat fata de cea din zona africana, numarul noilor cazuri din regiune creste rapid, astfel incat amplitudinea epidemiei este preconizata sa o depaseasca pe cea din Africa subsahariana la intrarea in secolul XXI.
Numarul de cazuri de SIDA raportat in lume este mult subestimat fata de prevalenta reala, in special datorita mecanismelor de raportare deficitare in unele tari in curs de dezvoltare. Raportarea cumulativa a cazurilor de SIDA la nilul lunii noiembrie 1996 este indicata in elul 308-3.
Modul major de transmitere a SIDA in lume este reprezentat fara nici o indoiala de raporturile hetero sexuale; acest lucru este adevarat in special in tarile in curs de dezvoltare, unde numarul barbatilor infectati este aproximativ egal cu cel al femeilor infectate. Tarile, cum sunt cele din Africa subsahariana, cu un mod de transmitere predominant hetero-sexual, au fost etichetate de catre OMS drept tari cu pattern II. in contrast, tarile cu pattern I sunt acelea in care marea majoritate a cazurilor apartine barbatilor ce fac sex cu alti barbati ori utilizatorilor de droguri injecile. Initial, SUA si Canada si majoritatea tarilor din America de Sud, Europa stica, Scandinavia, Australia si Noua Zeelanda erau in mod clar tari cu pattern I. Totusi, in cele mai multe dintre aceste tari, inclusiv SUA, patternul se modifica gradual, cu o crestere a proportiilor de noi cazuri in randul heterosexualilor ( mai jos). Tarile cu pattern III sunt cele in care exista relativ putine cazuri de infectie HIV/SIDA si majoritatea indivizilor infectati au avut contact cu indivizi pronind din tarile cu pattern I si II. Un indicator frapant al raspandirii epidemiei este faptul ca numai cu cativa ani in urma India si Thailanda, impreuna cu alte tari asiatice, tarile din Europa de Est, Africa de Nord si Orientul mijlociu precum si citeva tari din Pacific, erau considerate avand pattern III. Atat India cat si Thailanda au evoluat rapid in tari cu pattern II. Daca programele educationale si de modificare a modului de viata esueaza si in alte tari cu pattern III, nu exista nici o indoiala ca multe dintre acestea vor evolua spre pattern I sau II.


Diferit de situatia tragica din unele tari din Africa subsahariana ( mai sus) potentialul pentru raspandirea exploziva a epidemiei poate fi ilustrat dramatic de situatia din Thailanda, in 1985 in aceasta tara, in Bangkok, dintre 101 barbati prostituati a fost identificat unul singur seropozitiv si se astepta ca acesta sa indice primul val al unei transmiteri rapide. Din 1985 pana in 1987 controalele efectuate in randul utilizatorilor de droguri injecile din Thailanda au relevat o prevalenta de 0-l%; controalele similare realizate in randul prostituatelor intre 1985 si 1989 au relevat o rata a prevalentei mai mica de 1%. Ideea ca aceasta epidemie prezinta un potential important de a se raspandi in populatia generala a fost putin luata in seama si se anticipa ca epidemia va ramane localizata in mare masura la homosexuali si entual la utilizatorii de droguri injecile. Cu toate acestea, in 1988, s-a declansat o invazie remarcabila a bolii. A existat o explozie extraordinara a prevalentei HIV in randul utilizatorilor de droguri injecile de la 1% la inceputul anului 1988 la32-43% in august-septembrie 1988. Astfel, pe neasteptate, primul val al infectiei HIV s-a raspandit rapid in randul utilizatorilor de droguri injecile. Acesta a fost urmat de alte valuri succesi, primul in randul prostituatelor, apoi in randul clientilor lor- barbati neutilizatori de droguri injecile - si in final in randul sotiilor si prietenelor acestor barbati-persoane cu risc scazut din populatia generala. In prezent, in Thailanda, mai mult de 70% din cazurile raportate de SIDA sunt atribuite transmiterii heterosexuale, factorul major de risc pentru infectie fiind reprezentat de antecedentele de contacte sexuale cu prostituate. Prevalenta infectiei HIV in randul recrutilor reprezinta martorul ratei in crestere de infectie HIV in randul barbatilor tineri din Thailanda, care este ridicata prin apelarea frecnta la serviciile prostituatelor de catre barbatii tineri din aceasta tara. Barbatii tineri, in varsta de 19-23 ani, sunt inrolati aleator in armata thai-landeza regala si fortele aeriene, fiind supusi testarii HIV. Testarea celor inrolati indica faptul ca in provinciile nordice ale tarii, inclusiv Chiang Mai, prevalenta totala a infectiei HIV a atins in jur de 18%. Din fericire o campanie agresiva promovand folosirea prezervatilor a dus la aparitia primelor semne de descrestere a acestei raspandiri accelerate a HIV in Thailanda ( submodulul "Prenire\" de mai jos). Acest mod de raspandire exploziv este observat si in alte tari asiatice, in special in tari in curs de dezvoltare cum ar fi India. Se preconizeaza ca aceasta
regiune va egala si surclasa Africa subsahariana ca cea mai ser afectata regiune in perioada care a mai ramas din secolul XX si in secolul XXI.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor