mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Leziunile prin curent electric
Index » Arsuri » Leziunile prin curent electric
» Tratament

Tratament







Electrocutiile necesita un tratament imediat si complex, general si local, sustinut, practicat in echipa multidisciplinara (5, 18).
Prima etapa terapeutica se desfasura la locul accidentului, sub imperativul urgentei absolute. Primul ajutor acordat electrocutatilor urmareste deconectarea de la sursa de curent (evitandu-se si alte accidente), la nevoie resuscitarea cardio-respiratorie, defibrilare etc. Dupa reluarea functiilor vitale, pacientul fi transportat cat mai rapid la spitalul unde poate fi tratat.
A doua etapa se desfasoara de regula in camera de garda, urmarindu-se o eluare initiala si cat mai rapida a legiunilor -si silirea prioritatilor terapeutice. Se vor analiza leziunile locale (marcile electrice precum si arsurile asciate), aDreciindu-se profunzimea si intinderea 3cestora. Un examen clinic general complet urmari eluarea starii generale si prezenta semnelor de soc, precum si depistarea precoce a leziunilor organice asociate. Pentru un diagnostic corect al acestora, sunt necesare o serie de examene paraclinice complementare: ECG, radiografii, tomografii etc.In cazul politraumatizatilor, se vor solicita examene clinice de specialitate: ATI, neurochirurgie, ortopedie, chirurgie generala etc.


Dupa o eluare initiala cat mai completa a leziunilor se sili conduita terapeutica de urgenta.
Tratamentul local este chirurgical si reprezinta principalul element de desocare, and o importanta vitala (10,17). Interventia chirurgicala de urgenta urmareste pe de o parte indepartarea tesuturilor devitalizate si toaleta leziunilor de arsura asociate, iar pe de alta parte, degajarea circulatiei cu prevenirea sau combaterea sindromului de ischemie acuta periferica.
Necrectomia si debridarea larga a plagilor reprezinta obiectivul esential al tratamentului local. Practic, prin excizia larga a escarelor si tesuturilor profunde devitalizate se indeparteaza principala sursa de substante toxice (mioglobina, proteine denaturate, meoliti celulari), precum si de germeni ce pot induce socul septic. Dupa excizia porilor de intrare si de iesire a curentului electric, se vor practica incizii de decompresiune la nivelul tegumentului si fasciei subiacente cu expunerea traseului parcurs de curentul electric. in general, un membru necesita decompresiune chirurgicala daca in primele ore dupa accident se constata aparitia a cel putin unuia din urmatoarele semne clinice locale: portiunea distala a membrului mumificata, diminuarea sau absenta pulsului distal, abolirea functiei senzitive sau motorii la nivelul extremitatii distale, marirea circumferintei membrului prin edem masiv, cresterea presiunii in timentele intramus-culare peste 30 mmHg (masurata prin cateterism). Inciziile de degajare sunt dispuse in axul lung al membrului lezat, de regula unesc marcile de elec-trocutie (care le randul lor au fost excizate).
Dupa deschiderea larga a tuturor lojilor si timentelor interesate, se explora viabilitatea tuturor structurilor si indeosebi a celor profunde. Pentru o eluare corecta a leziunilor se poate apela la o metoda de diagnostic moderna si exacta - scintigrafia cu Technetiu 98 si pirofosfat, care arata precoce distrugerile musculare localizate proxi-mal inca nemanifeste clinic.
O alta etapa importanta a tratamentului local o reprezinta aprecierea viabilitatii axelor sculare principale. O intrerupere a fluxului arterial se poate diagnostica clinic prin absenta pulsului. O alta in-
vestigatie performanta si utila, care poate diagnostica precoce diferitele grade de lezare ale endote-liului scular este arteriografia. Se considera ca orice leziune arteriografica decelabila impune refacerea de urgenta a continuitatii axului scular cu ajutorul unui grefon venos..
Caracterul extensiv evolutiv al leziunilor de elec-trocutie impune necesitatea unor debridari chirurgicale seriate. Ca urmare, "urgenta amanata\" fi regula de abordare a leziunilor electrice, excizia initiala completandu-se la nevoie prin reinterventii chirurgicale repetate la 24-48 de ore pana in momentul in care s-au indepartat toate structurile neviabile sau se decide amputatia de necesitate. Cu toate ca in principiu se aborda metoda consertoare, in cazurile in care survin complicatii septice care pericliteaza viata bolnavului, amputatia se face cat mai rapid. in fine, pentru cazurile severe, care prezinta carbonizarea unor segmente sau chiar extremitati, amputatia acestora se impune inca din urgenta.
Concomitent cu tratamentul local se institui si tratamentul general de reanimare, (2, 16) urmarin-du-se doua obiective majore: pe de o parte sanctionarea terapeutica a socului, si reechilibrarea hemo-hidro-electrolitica, iar pe de alta parte, prevenirea sau tratarea complicatiilor. Terapia lichidiana se institui cat mai precoce dupa accident, atunci cand este posibil chiar de la locul accidentului. Pentru mentinerea volumului intramuscular circulant se vor administra cantitati crescute de solutii perfu-zabile, doza zilnica administrata la inceput fiind de 4 ml/kg corp/% arsa. Alaturi de solutiile osmotice uzuale (Ringer lactat si ser fiziologic) se vor administra si solutii coloide, de preferinta sange izogrup in cantitati mari, de aproximativ 1000-l200 ml/zi. Datorita riscului major de IRA ca urmare a precipitarii compusilor de degradare celulara - mioglobina si hemoglobina - la nivelul tubilor renali, se monitoriza diureza orara, aceasta mentinandu-se la lori crescute de aproximativ 100-l50 ml/h pentru adulti si de 2-3 ml/h pentru copii. La nevoie, pentru reglarea si mentinerea fluxului urinar se vor adauga diuretice osmotice (Manitol). Pentru solubilizarea pigmentilor urinari si corectarea acidozei meolice se administra substante alcaline. Rata de administrare a solutiilor perfuzabile se mentine pana la disparitia pigmentilor urinari si clarificarea aspectului macroscopic al urinii. in continuare se asigura o diureza de aproximativ 50 ml/h pana la sanctionarea terapeutica a socului.


Monitorizarea ECG este obligatorie, iar pentru pacientii care au suferit un stop cardiac in momentul accidentului sau prezinta anomalii ECG sunt utile o serie de investigatii suplimentare precum scintigrafia cu Technetiu 99 pirofosfat si dozarea enzimelor serice (creatinkinaza, LDH, TGO) care pot completa diagnosticul de necroza miocardica. Tulburarile de ritm sau de conducere vor fi sanctionate terapeutic cat mai rapid, sub permanenta monitorizare ECG.
Oxigenarea bolnavului este un alt obiectiv important; la nevoie se recurge la asistarea ven-tilatorie si oxigenoterapia hiperbara.
Pentru asigurarea microirigatiei tisulare si prevenirea trombozelor secundare se vor administra antiagregante, anticoagulante si sodilatatoare periferice.In fine, pentru combaterea complicatiilor septice locale si generale se vor administra antibiotice cu spectru larg, active si pe flora anaeroba.
Cea de-a doua etapa a tratamentului local vizeaza acoperirea optima a plagilor. Aceasta se realiza cat mai precoce posibil, dupa silizarea evolutiei locale si sanctionarea terapeutica a socului (deoarece o plaga postelectrocutie ramasa deschisa evolueaza spre suprainfectie si necroza secundara, cu distrugerea tesuturilor viabile, prin de-sicare). Momentul optim de acoperire a plagilor este in primele 7 zile de evolutie. in functie de localizarea, profunzimea si suprafata defectului te-gumentar, se vor folosi autogrefe de piele sau lambouri, de preferinta axiale, transpozitionate sau transferate liber prin anastomoza microchirurgicala. in cazul in care viabilitatea tesuturilor profunde este incerta, defectele se vor acoperi temporar cu grefe de baraj (auto- sau hemogrefe) sau substituenti sintetici de piele.
Daca evolutia locala este nefavorabila, catre auto-amputarea unei extremitati sau gangrena umeda extinsa, se face cat mai rapid amputatie de urgenta, pentru a nu periclita viata bolnavului (1, 3, 17). in aceste cazuri se urmareste conserrea lungimii maxime a bontului de amputatie, pe cat posibil la un nivel care sa permita protezarea ulterioara. Bontul se lasa deschis pana la silizarea fenomenelor de tip ischemic de la acest nivel.
Dupa acoperirea chirurgicala a plagilor si vindecarea acestora, urmeaza etapa tratamentului re-constructiv. De regula pacientii electrocutati sunt mari mutilati, necesitand multiple interventii chirurgi-
cale reconstructive, ce urmaresc in principiu 4 obiective majore: repararea structurilor lezate, augmentarea functionala a extremitatilor partial distruse, protezarea bonturilor de amputatie, ameliorarea aspectului estetic. Tratamentul reconstructiv se face in etape succesive, conform unui terapeutic initial, dupa un interl optim de 6-8 luni de la vindecarea leziunilor initiale.In concluzie, electrocutiile reprezinta urgente majore, care nesactionate terapeutic la timp, pot evolua spre deces.
Principalele cauze de mortalitate sunt: socul posttraumatic, sepsisul si IR A. in cursul evolutiei, complicatiile generale sunt frecvente, ele fiind generate atat de agresiunea electrica directa cat si de traumatismele asociate.
Prognosticul vital este rezert, iar prognosticul functional este de asemenea sumbru.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Arsuri:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai