mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Arsuri termice
Index » Arsuri » Arsuri termice
» Etiologie

Etiologie





Actiunea caldurii asupra tesuturilor. Primul element care ia contact cu agentul vulnerant este pielea.
Modificarile instalate la nivelul tesuturilor in urma actiunii caldurii constau in:
a. degradare enzimatica, inca de la 46° C (leziunile ce apar pana la 60° C si in timp scurt de expunere sunt reversibile);


b. necroze de coagulare la peste 60° C;

c. caramelizare a glucidelor la peste 180° C;


d. carbonizare la peste 600° C;

e. calcinare la peste 1000° C.
Profunzimea leziunii locale este direct proportionala cu temperatura agentului termic, dar si cu timpul in care acesta a actionat. Aceasta inseamna ca, in aceeasi unitate de timp, diferiti factori etiologici (capabili sa descarce diferite cantitati de energie) vor produce leziuni de profunzimi variate. Dar, aceeasi profunzime poate fi rezultatul actiunii diferitilor factori etiologici cu timp de contact si temperaturi diferite (20, 21, 41, 42, 43, 61, 68).
Energiile lezante pot fi cedate de diferiti factori fizici. Acestia sunt factori etiologici ai grupei de arsurile solare." class="alin2">arsuri denumite termice.


Principalele lor caracteristici generale sunt urmatoarele:

a. Flacara de peste 700-800° C genereaza energia termica, constanta ca valoare pe toata durata actiunii, ducand rapid la transformarea primei bariere de contact (tegumentul) intr-o escara. Aceasta, in continuare, se comporta ca un ecran protector al tesuturilor profunde la actiunea lezanta a flacarilor.
Flacarile actioneaza direct asupra tesuturilor expuse (fata, maini) sau prin aprinderea imbracamintii. Incendiile sunt cele mai frecvente modalitati de aparitie a arsurilor prin flacara.
b. Substantele inflamabile vaporizante sau ce se aprind dau nastere la arsuri prin explozii. Descarcarile energetice brutale si foarte intense determina temperaturi de ordinul a 1200-l800° C, care asociaza arsurilor, leziuni inhalatorii: aceste accidente, in ciuda faptului ca au o durata de actiune foarte mica, sunt de o gravitate extrema. Ca particularitate a arsurilor prin explozie este faptul ca unda de soc fierbinte, cu putere mare de penetratie, poate determina distrugeri instantanee ale structurilor vii cu care vineIn contact, chiar fara a aprinde obiectele si imbracamintea. Exploziile creeaza un complex polilezio-nal; ele sunt caracteristice accidentelor in mediul industrial (rafinarii, uzine metalurgice sau producatoare de armament) si exploziilor din mediul casnic cauzate de improvizatii in \'depozitarea si manipularea gazelor si lichidelor inflamabile.
Cele mai frecvente arsuri prin flacara si explozie, mai frecvente decat in viata civila, sunt intalnite in conflicte armate. Excluzandu-se folosirea armelor termonucleare, se apreciaza ca 30% din victimele de razboi sunt bolnavi cu arsuri (11).
c. in aceeasi categorie a arsurilor termice se incadreaza si arsurile produse prin contact cu lichide fierbinti sau substante vascoase, aderente, ale caror temperaturi de fierbere nu depasesc 100° C, dar care, imbibandu-se in haine sau/si ramanand aderente pe piele, vor actiona timp indelungat, pana se vor raci sau vor fi indepartate; aceasta ne releva ca si temperaturile mai scazute pot genera leziuni profunde, direct proportionale cu timpul de contact.
d. Arsurile prin solide fierbinti, grupa in care se incadreaza leziunile produse de metale topite, provoaca arsuri profunde, dar bine delimitate si, de cele mai multe ori, limitate ca intindere. in virtutea acestor particularitati, atitudinea terapeutica fata de ele este caracteristica, respectiexcizia-grefare precoce (EGP).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Arsuri:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai