mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

Antibioticele - generalitati
Index » Antibioticoterapia in chirurgie » Antibioticele - generalitati
» Infectiile nosocomiale

Infectiile nosocomiale


Share
Sunt definite ca acele procese septice intercurente pe perioada spitalizarii. in general, se considera ca infectiile aparute la peste 48 de ore de internare au legatura directa cu mediul spitalicesc.

Pacientii pot dezvolta astfel de infectii nosocomiale si in primele zile dupa externare, cand se manifesta clinic, spre exemplu o supuratie parietala postoperatorie (9).
Infectiile plagii operatorii reprezinta pana la 25-30% din totalul infectiilor nosocomiale. Desigur riscul de aparitie al lor depinde de gradul de "contaminare\" al interventiei chirurgicale. Pentru operatiile "curate\" riscul este de sub 3%, in timp ce la interventiile ce se adreseaza unor procese septice deja existente, riscul depaseste chiar 20%.


Alte exemple obisnuite de infectii nosocomiale sunt infectiile tractului urinar mai ales daca surn dupa cateterisme, alti factori favorizanti fiind sexul feminin, absenta unei antibioticoterapii sistemice, deficiente in respectarea asepsiei.
Pneumoniile si bronhopneumoniile constituie complicatii infectioase ce greveaza substantial morbiditatea si mortalitatea la pacientii chirurgicali. Risc semnificativ pentru infectii pulmonare post-opera-torii il au pacientii ventilati/asistati respirator, cei comatosi in special daca au instalata si o sonda naso-gastrica, varstnicii, cei cu boli cronice pulmonare. Cei mai frecvent implicati sunt germenii gram-negati aerobi. Pseudomonas aeruginosa detine primul loc in multe statistici, alaturi de Staphyloco-ccus aureus, Klebsiella, Enterobacter si Legionella.
O alta situatie de infectie intraspitaliceasca cu potential de gratate dintre cele mai mari este bacteriemia. Locul obisnuit de patrundere al germenilor il constituie de obicei cateterele venoase periferice sau centrale intretinute necorespunzator, mai rar solutii perfuzabile contaminate, perfuzoare nesterile. Agentii etiologici sunt reprezentati cel mai frecvent de Staphylococcus aureus, Stafilococi coagulazo-negati, enterococi, fungi (Candida albi-cans).


Rezistenta la antibiotice constituie problema principala in tratamentul infectiilor nosocomiale. Germenii cauzatori sunt selectati in urma "expunerii repetate\" a acestora la variate categorii de antibiotice, unele chiar de prima linie. Controlul infectiilor nosocomiale poate fi realizat daca sunt respectate strict anumite reguli:
- spalatul riguros al mainilor (medici si asistente) dupa fiecare contact cu pacientul, chiar si dupa o examinare aparent fara risc major de contaminare;
- utilizarea antibioticelor numai atunci cand sunt cu adevarat indicate si pe periode de timp adecvate;
- disciplina ferma in blocul operator si in special in salile de operatie cu prire la respectarea normelor de asepsie si antisepsie.


(Alte amanunte in modulul "Infectii nosocomiale\").
Tipareste Trimite prin emailloading...

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2018 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Antibioticoterapia in chirurgie:


   
  Fa-te cunoscut!
  Invitatie Online - promoveaza produse medicale

  Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

   

  Creaza cont si exprima-te

  vizitatorii nostri pot fi clientii tai