mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anestezia generala
Index » Anestezia » Anestezia generala
» Premise generale

Premise generale





1. Riscul global de decese impuile anestezistului este de 1 la 10 000 de anestezii, fiind relativ scazut atunci cand bolnavul: nu prezinta tare organice, este programat pentru o interventie electiva, este supravegheat intr-un salon de "Terapie intensiva\", in acest caz mortalitatea scade la 1 deces la 50 000 de anestezii.
2. Accidente serioase intraoperatorii sunt de obicei consecinta acumularii mai multor factori (el IX) (40). Toti acesti factori se pot intrica, rezultanta fiind imposibilitatea detectarii si corectarii precoce a anomaliilor survenite.
3. Asocierea mai multor factori
- pregatirea insuficienta si neadecvata a anesteziei de la omisia si nerecunoasterea unor date asupra bolnavului, pana la neverificarea materialelor necesare anesteziei, inclusiv aparatul de anestezie;
- insuficienta cunoastere a echipamentului, aparaturii si monitoarelor folosite, a tipului de interventie chirurgicala sau a tehnicii de anestezie;


- comunicare dificila cu echipa chirurgicala;

- graba;


- diminuarea campului zual de supraveghere;

- oboseala;


- distragerea atentiei sau neglijenta.

Protocoale standard
"Departamentul de Anestezie al Scolii Medicale Harvard\" a instituit o serie de protocoale referitoare la conduita intraanestezica a echipei, protocoale ce constituie puncte de referinta in practica anestezio-logica.


Protocol de monitorizare

1. Prezenta unui medic anestezist sau a unui asistent medical specializat in anestezie in sala de operatii: pentru toate anesteziile efectuate in departament sunt prezenti in sala de operatie fie un medic anestezist, fie un anestezist rezident, fie un asistent (a) de anestezie, indiferent de tehnica anestezica efectuata. Exceptia de la aceasta regula o constituie existenta unui risc cunoscut de anestezist (radiatii ionizante), situatie in care anestezistul instituie toate masurile de monitorizare curenta.
2. Presiunea arteriala si frecventa cardiaca; indiferent de tehnica anestezica folosita, se va monitoriza TA si AV cel putin la fiecare 5 min sau de cate ori este nevoie. in cazuri deosebite anestezistul se poate deroga de la acest lucru notificand in foaia de anestezie motivele.
3. Electrocardiograma: fiecare bolnav va beneficia de un afisaj permanent al ECG de la inductia anestezica pana la plecarea lui din sala de operatie. Anestezistul se poate deroga de la aceasta obligatie, notificand motivul.
4. Monitorizarea continua: in cursul anesteziei generale, anestezistul va utiliza mijloacele de monitorizare continua a ventilatiei si functiei cardio-vas-culare. Sunt admise scurte intreruperi, deoarece ele sunt practic ineile.
5. Monitorizarea deconectarii circuitului ventilator: in cazul folosirii ventilatiei controlate, institutia trebuie sa prevada si sa utilizeze in permanenta sisteme de alarmare a scaderii presiunii minime in circuitul ventilator.
6. Analizatorul de O2: in cursul tuturor anesteziilor generale care utilizeaza un aparat de anestezie, concentratia O2 in sistemul respirator al bolnavului si al circuitului anestezic trebuie supravegheata permanent;
7. Monitorizarea temperaturii: trebuie asigurata posibilitatea masurii rapide a temperaturii bolnavului in cazul administrarii unei anestezii generale.

Protocol de verificare a aparaturii anestezice
1. Controlul zilnic inainte de utilizare: este necesara inainte de fiecare utilizare determinarea gradului de functionabilitate a aparatului de anestezie, verificandu-se un minim de elemente:
- absenta unor deteriorari zibile;
- functionarea adecvata a surselor de alimentare, in special cu O2;
- buna functionare a dispozitivului de protectie si/sau alarma a amestecului de O2 in circuitul anestezic, respiratorul si sistemul de alarma in cazul deconectarii, sistemul de evacuare a gazelor poluante;
- absenta pierderilor de gaze in aparatul de anestezie si circuite.
2. Controlul intre interventii: inainte de fiecare utilizare sau interventie chirurgicala, medicul anestezist va verifica urmatoarele elemente:


- functionarea corecta a circuitului respirator;

- fluxul de O2 la debitmetru si valva de admisie;


- prezenta aspiratiei si functionarea ei;

- prezenta echipamentului pentru protezarea cailor aeriene;


- prezenta materialelor pentru abordul cailor aeriene;

- prezenta drogurilor necesare anesteziei;


- verificarea gradului de umplere a vaporizorului;

- asigurarea drogurilor de prima urgenta (de pe o lista comunicata de departament).


Protocol de inlocuire

1. Spitalul General Massachusetts acorda un repaus periodic personalului care conduce o anestezie. Aceasta regula nu este obligatorie, in general acordandu-se o pauza de 20 min la fiecare 2-3 ore de anestezie.
2. inlocuirile sunt etate in cursul anesteziilor de scurta durata si sunt acordate cu extrem de multa prudenta in cursul interventiilor chirurgicale complexe, cand este dificil de transmis altui anestezist datele cu prire la cursul anesteziei.
3. La inlocuirea anestezistului vor fi consemnate in fisa de anestezie, urmatoarele date:
- situatia existenta: prezentarea diagnosticului, a tipului de interventie chirurgicala, antecedentelor medico-chirurgicale, alergie, ECG, Rx. pulmonara si anomalii ale datelor de laborator;
- prezentarea protocolului anestezic si justificarea sa - desfasurarea interventiei:
a. explicarea evolutiei anesteziei si a stadiului interventiei chirurgicale;
b. evaluarea pierderilor sangne si a reechilibrarii lichidiene.
c. inspectarea cailor venoase si a sistemelor de monitorizare;
d. nivelul actual al anesteziei, aprecierea momentului in care este nevoie de o noua doza de drog;
e. controlul seringilor cu droguri anestezice, a flacoanelor cu solutiui perfuzabile (denumirea lor si concentratia);
f. verificarea debitului de gaze, a concentratiei volatilelor, controlul afisajului analizatorului de O2 si de presiune in circuitul anestezic;
g. evaluarea semnelor clinice si a parametrilor tali ai bolnavului in momentul respectiv.
- evolutia prognozata: disponibilitatea derivatelor de sange, prognoza asupra desfasurarii anesteziei inclusiv a pierderilor lichidiene, a necesarului de medicamente, aprecierea suportului ventilator.
Dispozitii standardizate asupra materialelor de monitorizareIn masura posibilitatilor, materialele de supraveghere vor fi aranjate in aceasi ordine pe toate aparatele de anestezie. Un pulsoximetru va fi disponibil peste tot unde se deruleaza o anestezie.
Standardizarea aparatelor de anestezie si intretinerea lor
a. Diferentele de functionare si de dispunere a componentelor circuitului respirator sunt o sursa de eroare importanta. Toate circuitele respiratorii ale aparatelor de anestezie vor fi de aceasi conceptie, compuse din componente de acelasi tip si dispuse de o maniera identica.
b. Toate aparatele de anestezie sunt supuse unei rezii sistematice la un interval de 6 luni. O eticheta de intretinere (efectuarea reziei) va fi aplicata pe fiecare aparat si pe fiecare accesoriu detasabil, documentele de rezie fiind arhivate.
c. Un numar de identificare va fi aplicat pe fiecare aparat. Acest numar va fi notat si in fisa de anestezie in eventualitatea aparitiei unor probleme.
Organizarea stocarii si aprozionarea cu medicamente
Masutele (carucioarele) pentru droguri sunt standardizate pentru a facilita cautarea drogurilor sau a materialelor in situatii de urgenta si de a repera rapid absenta altora pentru a fi inlocuite



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Anestezia:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai