mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile metabolice si nutritionale ale sistemului nervos
Index » Afectiuni neurologice » Bolile metabolice si nutritionale ale sistemului nervos
» Coma hiperglicemica

Coma hiperglicemica







Exista doua sindroame hiperglicemice care produc coma, in special la diabetici: (1) hiperglicemia cu cetoacidoza si (2) hiperglicemia necetozica hiperosmolara. Acestea sunt descrise in modulul 334.
ENCEFALOPATIA HIPERCAPNICA Emfizemul cronic si bolile pulmonare fibrozante si, in cazuri rare, tulburari ale reglarii de la nivel central al respiratiei duc la acidoza respiratorie cronica cu o crestere a PCO2 si o scadere a PO2 arteriale. Policitemia secundara si cordul pulmonar sunt sechele frecvente ale acestor boli pulmonare.
Manifestari clinice Sindromul clinic consecutiv hiper-capniei (si hipoxiei) consta in cefalee generalizata sau frontala bilaterala, deseori intensa si persistenta; edem papilar; lentoare mentala, somnolenta, confuzie, stupor si coma. In stadiile ansate apare un tremor intentional cu frecventa rapida si spasm grosier al tuturor muschilor, care se afla in stare de contractie sustinuta. intreruperea miscarilor voluntare determina perioade scurte de contractie musculara sustinuta (asterixis). Indiferenta si neatentia asupra mediului constituie manifestari mai subtile ale acestui sindrom.


Patogeneza Tulburarea cerebrala este considerata ca fiind datorata narcozei cu CO2 care duce la sodilatatie cerebrala si la cresterea presiunii intracraniene. PCO2 poate atinge 75 mm Hg, iar saturatia in oxigen a sangelui riaza de la 80 la 85 %. Adeseori EEG arata incetinirea frecventelor undelor theta si delta.


TRATAMENT

Tratamentul consta din ventilatie cu presiune intermitent poziti. Cordul pulmonar este tratat cu diuretice si agenti care scad rezistenta sculara periferica, asa cum este descris in modulul 233. Este obligatorie evitarea administrarii de narcotice sau alte sedative care pot afecta traliul respirator. De asemenea, oxigenul poate fi periculos, deoarece indeparteaza stimulul hipoxie la respiratiei. Oxigenul trebuie administrat pana la un nivel al oxigenului arterial de 50 pana la 55 mm Hg. -> Insuficienta respiratorie este discutata in detaliu in modulul 266.


Diagnostic diferential Spre deosebire de encefalopatia hipoxica pura, hipercapnia rareori produce coma prelungita si nu exista o cauza de leziuni cerebrale ireversibile. Asterixisul este de asemenea caracteristic insuficientei hepatice si ocazional este obsert in alte encefalopatii meolice. Sindromul din hipercapnie poate fi confundat cu o psihoza confuzionala sau cu un sindrom extrapiramidal cronic care produce mioclonii sau coree.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor