mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale sistemului nervos periferic
Index » Afectiuni nervoase si musculare » Afectiuni ale sistemului nervos periferic
» Descriere generala

Descriere generala







Polineuropatia este o forma obisnuita si importanta de neuropatie periferica. Prototipul loului de polineuropatie apare cu dobandirea starii de neuropatie toxica sau meolica. Din punctul de vedere al simptomelor, primele caracteristici noile tind a fi senzitive si constau din furnicaturi, intepaturi, arsuri sau disestezii in banda, la nivelul labei piciorului sau rfurilor degetelor de la picioare sau cu o distributie generala deasupra tei ( modulul 23). Regula este ca simptomele si semnele sunt simetrice intr-un mod progresiv distal, dar ocazional disesteziile apar la un picior cu putin timp inaintea celuilalt sau pot fi mai pronuntate la un picior. Este necesara o oarecare atentie pentru a evita confuzia cu mononeuropatia multipla. Daca polineuropatia ramane usoara, nici un semn obiectiv motor sau senzitiv nu poate fi detectat.In evolutia bolii, pierderea pansenzitivitatii afecteaza de obicei ambele picioare, reflexele achiliene sunt absente si poate fi prezenta debilitatea la dorsiflexia piciorului, evidentiata mai bine la haluce. In unele cazuri procesul incepe cu pareza la picioare, fara simptome senzoriale subiective. Cand apare agrarea, pierderea senzoriala evolueaza centripet, gradat, "in ciorap\" si pacientul se poate ge ca are senzatia de amorteala sau de "picior de lemn\" sau poate spune "Simt ca si cum as merge pe cioturi\". Pacientii prezinta dificultate la mersul pe calcaie in timpul examinarii, iar picioarele se vor lovi in timpul mersului. Mai tarziu, reflexul rotulian dispare si caderea piciorului devine mai evidenta. in timp ce tulburarile de sensibilitate se extind in portiunea superioara a tibiei, paresteziile sunt notate de obicei la rfurile degetelor. Intensitatea durerii spontane riaza, dar este adesea considerabila. Stimulii usori la nivelul zonelor cu hiperestezie, odata perceputi, pot fi receptati ca extrem de neconforili (hiperpatie). Nesiguranta in mers poate fi disproportionata fata de slabiciunea musculara datorita pierderii sensibilitatii proprioceptive.


Agrarea este mai severa in picioare decat in brate, se produce intr-o maniera centripeta, simetric gradata, cu atrofii musculare, pierdere pansenzoriala si areflexie si cu slabiciune musculara care este, de obicei, mai mare la muschii extensori decat la grupele flexoare corespondente. Cand tulburarile de sensibilitate ajung la mijlocul coapsei si la coate, in general se poate demonstra existenta unei zone de hiperestezie in forma de cort la nivelul abdomenului inferior. Aceasta zona poate creste in suprafata si rful se poate extinde cranial aproape de stern cu agrarea neuropatiei. in acest timp, in general, pacientii nu pot sta in picioare, nu pot merge si nu pot tine obiecte in maini.In cele mai multe cazuri extreme, capacitatea respiratorie poate fi scazuta paralel cu functiile sfincteriene. Hiperestezia in coroana la nivelul scalpului poate fi prezenta si se extinde radial in ambele teritorii de distributie trigeminal si C2. Luand in considerare intregul proces, fibrele nervoase sunt afectate in functie de lungimea axonului fara legatura cu afectarea radacinilor trunchiului nervos, de unde capacitatea termenului "ciorap-manusa\" de a descrie natura deficitului senzorial. in general, deficitul motor este gradat, distal si simetric.


Variatiile manifestarilor bolii sunt multiple si explica diversitatea sindroamelor clinice intalnite. Variatiile includ ritmul de evolutie; fluctuatiile in timpul bolii; gradele de severitate; prezenta sau absenta simptomelor pozitive motorii si senzoriale; simetria caracteristicilor si distributia lor in termeni de proximal versus distal, brate versus gambe si motor versus senzorial; relati proportionalitate a disfunctiilor atribuibile unui deficit de fibre mari si unui deficit de fibre mici; diferentierea in special prin examinarea electrodiagnostica a proceselor axonale de cele de demielinizare.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Afectiuni nervoase si musculare:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai