mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Nefrolitiaza
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Nefrolitiaza
» Manifestarile litiazei

Manifestarile litiazei





Cresterea calculilor pe suprafata papilelor renale sau in interiorul sistemului colector nu produce obligatoriu simptome. Calculii asimptomatici pot fi descoperiti pe radiografiile efectuate in alte scopuri. Litiaza, alaturi de tumorile benigne si maligne, chisturile renale si tuberculoza genitourinara, face parte din principalele cauze ale hematuriei izolate. De cele mai multe ori calculii se mobilizeaza, intra pe traiectul ureterului sau ocluzioneaza jonctiunea ureteropelvica, producand durere si obstructie.
MIGRAREA CALCULILOR Un calcul poate trarsa ureteral fara a produce vreun simptom, insa pasajul calculilor determina de obicei durere si sangerare. Durerea incepe gradat, intai in flanc, insa creste in urmatoarele 20-60 minute, denind atat de sera incat poate necesita administrarea narcoticelor. Durerea poate ramane localizata in flanc sau iradiaza in jos si anterior, la nilul lombei ipsilaterale, testiculelor sau vuli. Durerea care migreaza inferior indica faptul ca piatra a ajuns in treimea inferioara a ureterului, insa, daca durerea nu se deplaseaza, pozitia calculului nu poate fi silita. Un calcul aflat in portiunea intracala a ureterului determina polakiurie si disurie, putand fi confundat cu o infectie de tract urinar. Hematuria este frecnta in timpul migrarii calculului.
ALTE SINDROAME Calculi in forma de coarne de cerb (Litiaza coraliforma) Calculii de struvit, cistina si acid uric cresc de multe ori excesiv si nu pot migra. Ei umplu gradat pelvisul renal si se pot extinde pana la nilul infun-dibulului sau pana la calice.
Nefrocalcinoza Calculii calcici se dezvolta la nilul papilelor renale. Majoritatea migreaza si produc colici, insa ei pot ramane pe loc determinand calcificari papilare multiple evidentiate radiografie, aceasta entitate fiind numita nefrocalcinoza. Nefrocalcinoza papilara este frecnta in acidoza renala tubulara distala (ATR) si in alte tipuri de hipercalciurie sera. In rinichiul spongios medular ( modulul 278) calcificarea se poate produce in duetele colectoare distale dilatate.
Capacitate de obstructie O cantitate suficienta de acid uric sau cistina in urina poate obstrua ambele uretere prin precipitare. Cristalele de oxalat de calciu nu pot produce aceasta deoarece prin urina se elimina de obicei mai putin de 100 mg oxalat pe zi, chiar si in starile cu hiperoxalurie sera, ativ cu cele 1000 mg de acid uric secretate la pacientii cu hiperuri-cozurie si 400-800 mg de cistina excretate de pacientii cu cistinurie. Cristalele de fosfat de calciu pot determina un aspect laptos al urinei, insa nu blocheaza tractul urinar.
INFECTIA Desi infectia tractului urinar nu este o consecinta directa a afectiunii litiazice, ea poate aparea dupa o interntie chirurgicala la nilul tractului urinar, care se efectueaza frecnt in cazul tratarii bolii litiazice. Litiaza poate agrava infectia urinara si inrs, ambele putand interfera cu tratamentul. Obstructia calculoasa a unui rinichi infectat poate produce sepsis si distrugerea extinsa a tesutului renal deoarece transforma tractul urinar situat proximal de obstructie intr-o zona inchisa sau partial inchisa, in acest spatiu putandu-se forma un abces. Calculii pot capta bacterii in matrice, conducand la infectia recurenta


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor