mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Dializa si transplantul in tratamentul insuficientei renale
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Dializa si transplantul in tratamentul insuficientei renale
» Dializa peritoneala

Dializa peritoneala







Dializa peritoneala, ca si hemodializa, poate fi efectuata in diferite locuri si cu cateva tehnici. La pacientii cu insuficienta renala acuta, dializa peritoneala intermitenta a fost in mare masura inlocuita de HDVVC sau HDAVC. Dializa peritoneala cronica a fost incercata la sfarsitul anilor \'40, dar a fost impracticabila pana la dezvoltarea cateterului peritoneal permanent - cateterul Tenckhoff. Folosirea acestui cateter de inlocuire si ciclul continuu inchis de dializa au permis protocoale de tratament cu care pacientii au fost tratati de doua sau trei ori pe saptamana, in total 30-40 h (dializa peritoneala intermitenta - DPI), si au permis obtinerea clearance-urilor si indepartarea lichidelor similare celor din hemodializa. in 1978, conceptul lavajului peritoneal continuu cu prelungirea timpilor de utilizare a condus la dezvoltarea DPCA, care difera de dializa peritoneala intermitenta prin aceea ca se instileaza lichidul in cavitatea peritoneala, se inchide cateterul, se continua in ambulator si la fiecare 4 la 6 h se goleste cavitatea peritoneala si se inlocuieste solutia dializata. Aceasta tehnica utilizeaza in general containere ce cuprind 2 1 solutie dializata si previn necesitatea echipamentului de dializa. Modificarea procedurii utilizand un dispozitiv de furnizare ciclica a dializatului pentru inlocuirea solutiei dializate in timpul noptii si oprirea cronica a lichidului in timpul orelor de mers (DPCC) este accepila pentru unii pacienti.



DPI sau DPCC pot fi efectuate in centre speciale sau acasa (de obicei peste noapte), in timp ce DPCA poate fi efectuata oriunde. La fel ca in hemodializa, compozitia dializatului poate fi modificata in functie de nevoile individuale. Principala diferenta in formulele dializatului peritoneal este cantitatea de glucoza utilizata ca agent osmotic (1,5; 2,5 sau 4,25 g/dl). Avantajele dializei peritoneale sunt evitarea heparinizarii si a chirurgiei vasculare si o rata mai lenta a clearance-ului (folositor pentru unii pacienti cardiovasculari). Este posibil autotratamentul. Dezavantajele includ un timp de tratament mai lung (implicare continua sau intermitenta). Nu trebuie sa fie folosit la pacienti cu aderente dupa chirurgie abdominala extensiva sau boala pulmonara. Clearance-ul inadecvat poate aparea la pacienti cu sclerodermie, vasculite, hipertensiune maligna, fibroze peritoneale sau la pacientii masivi (> 70 kg) fara functie renala reziduala.
Determinarea tratamentului adecvat prin DPCA sau DPCC se efectueaza prin masurarea creatininei si ureei in colectia dializatului din 24 h. Cea mai frecnta complicatie este peritonita, incluzand infectia canalului cateterului. Pierderea de proteine conducand la malnutritie este alta complicatie majora, in timp ce hipertrigliceridemia, hipercolesterolemia, obezitatea si herniile inghinale si abdominale sunt complicatii rare. Rata medie a peritonitelor este de aproximativ un episod la fiecare 10-l2 luni. Infectia canalului este mult mai redusa ca frecnta, dar in general necesita schimbarea cateterului, in timp ce peritonita poate fi tratata cu antibiotice intranos sau intraparietal cu mentinerea pe loc a cateterului.





Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor