mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Ocluzii intestinale
Index » Abdomenului acut chirurgical » Ocluzii intestinale
» Ocluzia postoperatorie

Ocluzia postoperatorie







Poate apare precoce sau tardiv si recunoaste multiple cauze (78,82).
a) Ocluzia precoce poate fi:
- comuna, apare dupa orice interntie operatorie ce deschide abdomenul, ca urmare a pneumo-peritoneului postoperator ce inhiba peristaltica timp de cateva zile. Se manifesta prin distensie abdominala moderata si absenta tranzitului, ce se poate relua spontan dupa mobilizarea bolnavului si alimentatie mai sarata sau dupa o clisma evacuatorie. Ea trebuie diferentiata de o dilatatie acuta gastrica, ce se poate rezolva prin sonda de aspiratie (. 8);
- paralitica, este cea mai frecnta si apare dupa interntii laborioase, fistule anastomotice, abcese peritoneale, pancreatite acute, dezechilibre hidro-electrolitice sau soc. Bolnavul prezinta meteorism abdominal, dureri difuze, varsaturi din ce in ce mai abundente precedate de cresterea aspiratului gastric, intreruperea tranzitului pentru materii si gaze, oligurie, febra si alterarea starii generale. Radiografia abdominala simpla arata prezenta imaginilor hidro-aerice numeroase si difuze sau entuale colectii intraperitonele. Reechilibrarea hidro-electro-litica sustinuta asociata cu medicatie stimulanta a peristalticii intestinale (miostin, alfa-beta-blocante) duce la reluarea tranzitului (. 9);



- mecanica, produsa de angajarea anselor in dirse brese, orificii (Winslow) sau decolari ramase nerezolvate, de aderente dirse sau bride inflamatorii, evisceratii subcutanate cu angajare de anse sau de corpi straini intraperitoneali. Evolueaza ca o ocluzie inalta sau joasa, in raport de localizarea obstacolului.
b) Ocluzia tardiva este intotdeauna mecanica si este cauzata de bride, aderente intinse, entratii incarcerate sau strangulate, invaginatii sau stenoze intestinale si evolueaza in raport de cauza si localizare. Rezolvarea ei este numai chirurgicala.
Forme particulare
O categorie particulara o constituie ocluziile la nou-nascut si varstnic.
. La nou-nascut, ocluziile au intodeauna o malformatie congenitala reprezentata de atrezii sau aplazii ale tubului digestiv, de imperforatie anala sau de un megacolon.In cazul atreziilor sau aplaziilor de tub digestiv (esofag, duoden, intestin) copilul prezinta varsaturi si chiar crize de sufocare (cand exista o fistula eso-bronsica), eliminarea meconiului fiind prezenta. Starea generala se altereaza rapid.In imperforatia anala sau megacolon congenital, eliminarea meconiului nu se face, apare distensia abdominala si varsaturi abundente, iar starea generala se altereaza mai lent.


. La varstnici, ocluziile se datoresc, de obicei, cancerelor colonice, volvulusului de sigmoid, inflama-tiilor acute (apendicite, colecistite), ileusul biliar si tulburarilor hidroelectrolitice de dirse cauze ce produc ocluzie paralitica. in acesta ultima situatie, ocluzia apare la batrani denutriti, deshidratati, ce traiesc singuri si se manifesta printr-un meteorism important cu nile hidro-aerice, iar bilantul electrolitic evidentiaza hipovolemie sera, hipokaliemie, hiponatremie, azotemie si anemie. in astfel de situatii trebuie cautata si prezenta unui fecalom. Aspiratia gastrica si reechilibrarea hidro-electrolitica si proteica sustinuta amelioreaza fenomenele si evita o interntie operatorie inutila (58).



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Abdomenului acut chirurgical:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai