mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Ocluzii intestinale
Index » Abdomenului acut chirurgical » Ocluzii intestinale
» Explorari paraclinice

Explorari paraclinice







Explorarile paraclinice intregesc si completeaza loul ocluziilor, indicand gravitatea evolutiei bolii fara a aa insa vreun rol in precizarea diagnosticului de ocluzie care revine exmenului clinic.
Probele de laborator nu sunt carcateristice dar confirma dezechilibrele biologice aparute. Se evidentiaza:
- hemoconcentratie cu cresterea hematocritului si leucocitoza asociate cu hipovolemie determinata
de varsaturi, fuga plasmei (spatiul III) si incetarea absorbtiei intestinale;
- azotemie si cresterea creatininei sangvine ce se agraaza treptat, ajungand la 50-70 mg% si respectiv 4-6 mg°/0;
- tulburari electrolitice, biologice si proteice descrise la modulul "Fiziopatologie\".


Explorarile radiologice si imagistice sunt de un real interes in precizarea diagnosticului fiind "intotdeauna utile si niciodata indispensabile\" asa cum afirma Mondor (61, 76, 88).
Radiografia abdominala simpla, in primele 3-6 ore de la debut, arata distensia gazoasa a unei anse, putand indica si locul ocluziei. Absenta imaginii la 24 ore infirma diagnosticul de ocluzie. Aspectul radiologie de ocluzie este dat de prezenta imaginilor hidro-aerice, unice sau multiple, care imbraca dirse forme in raport de locul si chimea ocluziei (. 3). Astfel:
. cele cu diametru mic (in atie cu al colonului), si rtical se intalneste in ocluzii intestinale recente, spre deosebire de cele chi in care diametrul lateral este mai mare;
. localizarea caudala, cu predominenta spre dreapta si cu imagini in "tuburi de orga,, sau in "trepte de scara,, sunt caracteristice pentru ocluziile Neonului;
. imagini hidro-aerice rare, mari si cu diametrul rtical mare se inalnesc in ocluziile colonului.
. irigografia este un examen valoros, in ocluziile joase si ea confirma libertatea sau obstructia lumenului recto-colonului si ne poate da informatii si asupra aspectului si locului obstacolului. Uneori in caz de volvulare sigmoidiana sau de invaginatie, la copil, - irigografia este si o metoda terapeutica.


Radioscopia gastro-duodenala, cu bariu este indicata numai in cazurile neclare, mai ales in ocluziile inalte si numai dupa aspiratia gastrica. Prezinta pericolul solidificarii bariului daca nu se poate aspira sau nu se intervine in timp util.
Endoscopia digestiva, capata un rol din ce in ce mai important, in explorarea polului superior cat si a celui inferior al tubului digestiv, fiind un examen mai putin invaziv si, de multe ori superior radio-scopiei gastro-duodenale sau irigografiei, in unele situatii avand si indicatii terapeutice (devolvulari sigmoidiene).
Ecografia abdominala evidentiaza distensia anselor abdominale, fara a preciza diagnosticul de certitudine. in unele situatii, poate arata prezenta unor tumori voluminoase sau calculi biliari migrati in intestin ce pot obstructiona lumenul intestinal (23, 74).
Tomografia computerizata este indicata numai in cazul suspiciunii unor tumori abdominale ce pot fi evidentiate prin alte metode, fara a aa un rol important in precizarea diagnosticului de ocluzie (24, 36, 57).
Angiografia mezenterica aduce informatii pretioase privind obstructii ale ramurilor arterelor me-zenterice sau ale arterelor colonice generatoare de ocluzii care pot fi prezente in 18-55% din cazurile de infarcte entero-mezenterice sau colonice.
Tergirsarea aplicarii tratamentului, de dragul explorarilor imagistice nu face decat sa intarzie aplicarea tratamentului care trebuie facut cat mai precoce.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Abdomenului acut chirurgical:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai